Peşmerge güçlerinin bugün sabah saatlerinde Naveran köyünü kontrol altına almasının ardından ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının bombardımanıyla birlikte Musul’un kuzeydoğusuna doğru ilerlemeye devam ediyor.

DİHA'nın haberine göre; Musul’un kuzeydoğusunda bulunan Telisqof, Başika ve Naveran bölgelerinde IŞİD mevzilerine yönelik karadan da kapsamlı bir operasyon başlatıldı. Bölgede çatışmalar devam ediyor.

Türkiye'nin askeri birliklerinin de bulunduğu Başika bölgesindeki operasyon konusunda Irak ve peşmerge güçleri arasında çelişkiler yaşansa da bölgede başlatılan operasyonun devam ettiği belirtiliyor.

Rudaw'ın haberine göre; Naveran Cephesi’nde Naveran ve Barime köyleri ile Musul Barajı’nda Batne köyü peşmerge güçlerinin eline geçti.

Telisqof, Musul’a 30 kilometre mesafede yer alırken, Başika ise Musul’un 12 kilometre kuzeydoğusunda yer alıyor.

Musul’a bağlı olan Başika, Telisqof ve Naveran halkının büyük bir çoğunluğunu Êzidî Kürtler oluştururken, geri kalan bölümü ise Şebek ve Goran’lardan oluşuyor. Başika’da ayrıca az sayıda Hıristiyan ve Arap da yaşıyor.

İBADİ'DEN AÇIKLAMA

Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen ve Musul operasyonunun görüşüleceği toplantıya video konferans yoluyla katılan Irak Başbakanı Haydar el İbadi, operasyona ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

İbadi, "Güçlerimiz, kasabalara doğru düşündüğümüzden ve planladığımızdan daha hızlı ilerliyor" dedi.

Irak Başbakan, "Savaş alanında hiçbir insan hakları ihlaline izin vermeyeceğiz" diye de ekledi.