PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Suriye hükümeti ile PYD arasındaki ilişkiler, İran’la Türkiye’nin Suriyeli Kürtlere yaklaşımı ve Körfez krizine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye ve İran medyasında yansıtıldığı gibi PYD ile Suriye hükümeti arasında yakın ilişkiler olmadığını savunan Müslim, PYD’nin sadece Suriye halkını desteklediğini söyledi.

Eşi Aisha Afendi'nin Suriye hükümeti tarafından gözaltına alındığını savunan Müslim, PYD üyelerinin hükümet tarafından hapsedildiğini, Kürtlerle Baas rejimi arasındaki çatışmaların "acı ve uzun" olduğunu da ifade etti.

Kürtlerin kazanımlarını baltalamak için İran-Katar-Türk ittifakının kurulduğunu öne süren Müslim, “Bu ittifak, evlerimizi istila etti ve 2012'den beri birçok kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. Bu ittifak eliyle, soykırım politikaları ve varlığımızı inkar politikaları yürütülüyor. Bundan dolayı yıllardır çok acı çektik ve bu güne kadar da buna direndik” ifadelerini kullandı.

Müslim’in, Suudi Riyad haber sitesine yapılan açıklamaları doğrultusunda Aranews’da yer alan haberde dikkat çeken detayları şöyle:

Suriye'deki Kürt Demokratik Birliği Partisi (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim, İran hükümetinin Suriye'deki Kürtleri baltalamaya çalıştığını ifade ederek, Katar ve Türkiye medyasında yer alan ‘Suriye hükümeti  PYD’yi destekliyor’ iddialarını  kabul etmediklerini söyledi.

Eşi Aisha Afendi'nin Suriye hükümeti tarafından gözaltına alındığını savunan Müslim, PYD üyelerinin hükümet tarafından hapsedildiğini, Kürtlerle Baas rejimi arasındaki çatışmaların "acı ve uzun" olduğunu da ifade etti.

PYD Lideri Müslim, Suriye’de iç savaşın başlamasından bu yana PYD’nin Suriye halkını desteklediğini, asla Suriye hükümetini ve Suriye muhalefetini desteklemediğini kaydetti.

Salih Müslim, İran'la bir ilişkimiz yok. İran'ın Kürtlerin, haklarını almasına karşı tavrı ve Kürt sorununa karşı tutumu, Suriye’nin politikasından çok farklı değil. Kürtlerin Suriye'deki mücadelesinde kazanımlarla çıkmasının ardından İran, Suriye rejimi ile aynı pozisyona düşmekten korkuyor" dedi.

Kürtleri baltalamak için İran-Katar-Türk ittifakının kurulduğunu savunan Müslim, “Bu ittifak, evlerimizi istila etti ve 2012'den beri birçok kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. Bu ittifak, eliyle soykırım politikaları ve varlığımızı inkar politikaları  yürütülüyor. Bundan dolayı çok acı çektik ve bu güne kadar da direndik” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bu ittifakın yürütmesinin başında olduğunu savunan Müslim, Katar’ın Suriye'deki Kürtleri baltalamak için finansör olduğunu iddia etti.

"Bu ittifak Orta Doğu'daki tüm insanlar ve tüm insanlık için tehlikeli" değerlendirmesinde bulunan Müslim, ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'nin (DSG) kontrolü altındaki bölgelerde Müslüman Kardeşler'e bağlı bir örgüt bulunmadığını söyledi.

Müslim, "Siyasi partiler yasamıza göre bölgemizdeki herhangi bir parti veya organizasyon, kendi demokratik halk meclisinden icazet almak zorundadır. Bu seçimi yapmak Rakka halkına iradesine kalmıştır” diye konuştu.

Arap aşiretleri ile Kuzey Suriye'deki Kürtler arasında iyi ilişkiler olduğunu belirten Müslim, “Körfez ülkelerinin varlığının halklar ve farklı toplumlar arasındaki kardeşliğin bağlarını sağlamlaştırmaya yardımcı olacağını umuyorum” dedi.

(Kaynak: AmedToday- Çeviri: Güldane Kılıç)