Şii lider Mukteda Sadr, Irak'ın geleceğinin Şii-Sünni düşmanlığı nedeniyle tehlikede olduğunu söyledi. Sadr "Irak halkının, onun hükümetinin parçalanacağı ve dış güçlerin kolayca ülkeyi kontrol edeceği" uyarısında bulundu.

İşgal sırasında ABD ve İngiliz güçlerine karşı savaş yürüten Irak'ın Şii lideri Mukteda Sadr, Irak'ın geleceğinden kaygılı olduğunu söyledi. İngiliz Independent gazetesinin deneyimli Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn'e konuşan Sadr, mezhep çatışması devam ederse ülkenin parçalanabileceğini söyledi.

Necef'te 10 yıldır ilk kez Batılı bir gazeteciyle yüz yüze konuşan Sadr, Irak'ın yakın zamanda başarı şansı hakkında kötümser konuştu ve "Yakın gelecek karanlık" cümlesini kullandı.

Sadr mezhep çatışmasının sokağa inmesinden korktuğunu ve bu durumunda onunla mücadele etmenin zor olduğunu söyledi. Mezhepçiliğe karşı durmanın takipçileri arasında destek kaybettiğine de inandığını belirtti.

Sadr'ın ılımlı duruşu, Irak'ta mezhepçilik kavgası arttığı bir dönemde kilit bir öneme sahip. Öyle ki sadece bir haftada 200 Şii öldürülebiliyor. Ailesinden dini liderler ve Sadr 40 yıldır Irak'ta Şii toplumunun siyasi eğilimini belirliyor. Saddam Hüseyin ve sonrasında uzun süre direnişi önemli bir etki yaptı.

Geçen beş yılda Sadr hareketini Şiilik, popülizm ve Irak milliyetçiliği üzerine kurdu. 2010 genel seçimlerinden sonra 6 bakanla mevcut hükümetin bir parçası oldu. Ama Sadr Başbakan Nuri El Maliki'nin iki dönemlik performansını çok fazla eleştiriyor. Onu mezhepçilik, rüşvet ve beceriksizlikle suçluyor.

Sadr Maliki'nin üçüncü dönem de kazanabileceğini ancak kendisinin bunu istemediğini söyledi. Sadr Maliki'nin Sünnilerin gönlünü kazanma şansını kaybettiğini ve aşırı güçlerin de Sünnilerin bu durumundan yararlandığını söyledi. (GAZETEPORT/DIŞ HABERLER)