(Hürriyet Planet) Suriye'nin en büyük kenti Halep'in kontrolü için başlayan savaş 14'üncü gününü geride bırakırken, silahlı muhaliflerin Devlet Başkanı Beşar Esad'ı destekleyenleri Şeriat mahkemelerinde yargılayarak idam ettikleri belirtiliyor.

 

Görgü tanıkları ve gazeteciler militanların kimlik kontrolü yaptığını ve bazı kişilerin ellerini bağlayarak kentteki bir okula gönderdiğini belirtiyorlar. Bu kişilerin de çoğu zaman infaz edildiği belirtiliyor.

 

Kentteki muhaliflerden Ebu Ali Reuters'e bu kişilerin yargısız infaz edilmediğini, önce Şeriat mahkemelerinde yargılandığını iddia ediyor. Ali, bu kişilerin infaz edilmesinin de mahkemenin aldığı idam kararının infazı olduğunu belirtiyor.

 

Reuters'e konuşan Halepli Ebu Ahmed ise "Özgür Suriye Ordusu bize baş ağrısı yaratıyor" diyor. Ahmed insanları kaçırıp şiddet uyguladığını iddia eden militanların bir defasında yalnızca Kürtlere meyve sattığı için bir satıcıyı ellerinden bağlayarak zorla götürdüğünü anlatıyor. Özgür Suriye Ordusu militanları, kendilerine destek vermeyen Kürtleri, Alevi ve Hıristiyan Arapları Esad yanlısı olarak görüyor.

 

"TELEVİZYONLARDA GÖRDÜKLERİNİZE İNANMAYIN"

Kentteki çatışmalar nedeniyle kaçmak zorunda kalan bir Ermeni ise, BBC'ye "Televizyonlarda gördüklerinize inanmayın" diyor. Suriyeli Ermeni'ye göre, kentte muhaliflerin halka yönelik bombalı saldırılarına karşı ordu halkı korumak için harekete geçti.

 

Bir başka Ermeni ise BBC'ye "Durumumuz berbat. Tanrı'nın izniyle ordumuz iki hafta içinde durumu düzeltir ve biz de evimize döneriz" diyor.

 

ÇATIŞMALAR YOĞUNLAŞTI

Öte yandan Suriye ordusunun özellikle Selehaddin semti civarında militanlarla çatışmaya girdiği belirtiliyor. Helikopter, tank, topçu ve uçakların kullanıldığı bu operasyonda zaman zaman sivillerin yaşadığı evler de isabet alıyor.

 

Bölge sakinleri ajanslara geceleri uyuyamadıklarını ve 'Esad'ın askerlerinin' mahalleyi harabeye çevirdiğini belirtiyorlar.

 

"NİHAİ SAVAŞ ŞİMDİ BAŞLIYOR"

Kentin kontrolü için 14 günden bu yana devam eden savaş özellikle Selahaddin semtine yoğunlaşmış durumda. Cumartesi günü üst düzey bir komutan AFP'ye kentin kuzeyine yapılan yığınağın tamamlandığını söylemişti. Kaynak, 'teröristlerin' kentten temizleneceğini belirtmiş ancak bunun zaman alacağını söylemişti.