Mısır'ın başkenti Kahire'de Mübarek taraftarlarıyla muhalifler arasında çatışma çıktığı bildirildi.

Suların durulmadığı Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in Eylül'deki seçimlerde tekrar aday olmayacağını açıklaması, sokak protestolarının bugün de devam etmesine engel olmadı. El Cezire olaylarda ölenlerin olduğunu bildirdi. Meydanda silah sesleri duyulduğu ifade edildi. Bu arada, çatışmalarda bir muhabirin de bıçaklandığı ve Mübarek taraftarlarının muhaliflerin bulunduğu meydanı at, kılıç ve develerle bastığı bildirildi.

Gösterilerin 9'uncu gününde Mübarek'in istifasını isteyen eylemciler, protestoların merkez üssü Tahrir Meydanı'nda toplanmaya başladı. Göstericilerin, Tahrir Meydanı'na gelen Mübarek taraftarlarıyla çatıştığı bildirildi.

Associated Press ajansı, iki grubun birbirlerine sopalarla vurduğunu, çatışmada yaralananlar olduğunu bildirdi.

Öte yandan Mısır'daki internet erişiminin de günler süren karartmanın ardından bugün yeniden normale döndüğü bildirildi. Devlet televizyonundan yapılan açıklamada, TSİ 15:00'den TSİ 08:00'e kadar olan sokağa çıkma yasağının da bugünden itibaren TSİ 17:00'den TSİ 07:00'ye çekildiği bildirildi.

PARALI GÖSTERİCİLER İDDİASI

Bu arada, Mısır'daki yabancı muhabirlerin bildirdiğine göre, Tahrir Meydanı'na gelerek protestoculara saldıran Hüsnü Mübarek yanlılarına 50 Mısır poundu (yaklaşık 14 lira) para ödendiği iddiası ortalığı karıştırdı.

ÇOK KANLI SONUÇLAR DOĞURABİLİR

Protestoculara atlar ve develer üzerinde saldıran Mübarek taraftarlarının, ordunun çatışan iki tarafı ayırmak için kullandığı araçları da kullanarak Tahrir Meydanı'nın çıkışlarını kapattığı bildirildi.
El Cezire televizyonunda konuşan bayan bir gösterici, başlarına gelebilecek şeylerden çok korktuğunu, artık alandan ayrılmak isteseler bile ayrılamayacaklarını söyledi.

Olayları izleyen gazeteciler de, durumun iyice gerildiğini, birbirlerine taş ve sopalarla saldıran gruplardan birinin silah ateşlediğini duyurdular.

GAZETECİLER CİDDİ TEHLİKE ALTINDA

Gulf News'un muhabiri Abbas Al Lawati, Twitter üzerinden yazdığı mesajında "Yabancı bir gazeteciyi silahlı bir grubun kovaladığını gördüm. Gazeteci yalnızdı. Onu yakaladılar. Tanrı yardımcısı olsun"
Daily Telegraph gazetesi de, CNN muhabiri Anderson Cooper'ın Hüsnü Mübarek taraftarlarının arasında kaldığını ve ciddi şekilde dövüldüğünü, Al Arabiya'nın muhabirinin de bıçaklandığını duyurdu. 
El Cezire'nin Mübarek yanlılarının hedefi haline geldiği Mısır'da, El Cezire muhabiri Greg Carlstrom Twitter sayfasına şu mesajı gönderdi:
"Kanalımızdan olmayan iki kameramanın 'El Cezire! El Cezire!' diye haykıran kalabalık tarafından kovalandığını gördüm"

ÜZERLERİNDEN POLİS KİMLİKLERİ ÇIKTI

El Cezire televizyonunun yayını sırasında, bazı protestocular, kendilerine saldıran Mübarek yanlılarının üzerlerinden aldıkları polis kimliklerini kameralara gösterdiler ve tüm bu kaosun arkasında hükümetin olduğunu söylediler. Mübarek yanlıları olduğu iddia edilen grubun içinde hiç kadın ve çocuk bulunmadığına ve hepsinin 20-40 yaşları arasında erkekler olduğuna dikkat çeken protestocular, bu kişilere hükümetin para ödediği iddiasını ortaya attılar.

"BİNEKLERİNDEN İNDİRİLDİLER"

AFP haber ajansı, meydana at ve develer üzerinde giren Mübarek taraftarlarının çevrelerinin sarıldığını ve bineklerinden indirildiğini bildirdi.

MUHALEFET ORDUYA KARŞI GELDİ

Daha önce yaptığı açıklamalarda, protestoculara karşı şiddet uygulamayacağını ve halkın “yasal taleplerini” anlayışla karşıladığını bildiren ordudan bugün yeni bir açıklama daha geldi.

Devlet televizyonuna konuşan ordu sözcüsü, protestoculara sokakları terk etmesi çağrısında bulunurken, "Mesajınız ulaştı. Talepleriniz anlaşıldı. Şimdi Mısır'a normal hayatı geri getirecek olan sizlersiniz" dedi.

Ancak muhalif grupların oluşturduğu koalisyon, Mübarek istifa edene kadar protesto gösterilerine devam edeceklerini açıkladı.

Reuters'ın haberine göre, koalisyondan yapılan ortak açıklamayı okuyan Mustafa Naggar, "Muhalefet güçleri, sadece Mübarek'in istifa etmesi halinde, Devlet Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman'la görüşecektir" dedi.

Aralarında Müslüman Kardeşler ve Muhammed El Baradey önderliğindeki Değişim İçin Ulusal Birlik'in de bulunduğu koalisyondan yapılan açıklamada, "İnsanlara Tahrir Meydanı'ndaki protestolara devam etmeleri için çağrıda bulunuyoruz ve herkesi Veda Cuması'na katılmaya davet ediyoruz" denildi.

"SİVİL GİYİMLİ GİZLİ POLİS"

Bir görgü tanığı AFP’ye yaptığı açıklamada “Mübarek yanlısı Ulusal Demokrat Parti üyeleri ve sivil giyimli gizli polisler, ayaklanmaları sona erdirmek için meydanı istila etti” dedi

Üç muhalif grubun yaptığı ortak açıklamada da “Sivil giyimli güvenlik güçleri ve bir grup eşkıya Tahrir Meydanı’na hücum etti” denildi.

Mısır'ın İskenderiye kentinde de dün gece Mübarek taraftarlarıyla muhalifler arasında çatışma çıkmış, birbirlerine taş ve sopalarla saldıran tarafların arasına ordu birlikleri girmesine rağmen olayda çok sayıda kişinin yaralandığı bildirilmişti.

-''HÜKÜMET KORKUTMA TAKTİKLERİ UYGULUYOR''

Mısırlı muhalif Muhammed El Baradey, Kahire'de hükümet yanlıları ile karşıtları arasında çatışmalar sürerken, hükümeti ''korkutma taktikleri uygulamakla'' suçladı.

El Baradey, BBC radyosuna verdiği demeçte, Kahire'de Mübarek yanlıları ile hükümet karşıtları arasında meydana gelen çatışmalardan son derece endişeli olduğunu ifade etti. El Baradey, ''Bu suçlu bir rejimin suç işlediğinin başka bir belirtisi ya da işaretidir. Korkum bunun bir katliama dönüşmesidir'' dedi.

İstifası istenen Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in gitmesi gerektiğini söyleyen El Baradey, Mübarek yanlılarını da ''bir avuç eşkiya'' olarak nitelendirdi.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı, dün Mısır’da yakından tanınan ve saygı gösterilen eski Kahire Büyükelçisi Frank Wisner’i bu ülkeye yollamış, Wisner özel olarak görüştüğü Mübarek’e “Başkan olarak sonunuz geldi. Düzenli bir geçişe hazır olun” mesajını iletmişti.

ABD Başkanı Barack Obama da ulusa seslenen Mübarek’le yaklaşık 30 dakika telefonda görüştü. Daha sonra basına konuşan Obama, Mübarek’in “mevcut durumun sürdürülemez olduğunu kabul ettiğini,” şu anda cevapsız kalan birçok soruya Mısır halkının en kısa zamanda yanıt bulacağına inandığını ve “hemen şimdi başlaması gereken değişimin ülkeyi barışçıl bir geçişe ve adil seçimlere” götürmesi gerektiğini söyledi.

mynet.com