Mısır’da devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, casuslukla yargılandığı davada, yasa dışı bir örgütün lideri olmak suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Mursi, Katar’a belge sızdırmakla suçlanıyordu. Avukatı, AFP ajansına Mursi’nin casusluktan aklandığını ancak yasa dışı bir örgütün lideri olmak suçundan hüküm giydiğini söyledi.

İDAM CEZASI

Duruşmada, ikisi Al Jazeera muhabiri altı kişi de idam cezasına çarptırıldı. Muhabirlerin, gıyaplarında bu cezaya çarptırıldıkları belirtildi.

Al Jazeera, idama çarptırılan muhabirlerinin Arapça Servisi'nin eski başkanı İbrahim Helal ve geçen yıla kadar kurumda çalışan Alaa Sablan olduğunu açıkladı.

Merkezi Doha'da bulunan Al Jazeera, Müslüman Kardeşler yanlısı Rassd News adlı kanalın bir muhabirinin de idam cezası aldığını belirtti.

NE OLMUŞTU?

2012’de Mısır’ın seçimle iş başına gelen cumhurbaşkanı olan Mursi, bir yıl sonra askeri darbeyle devrilmişti. Daha sonra Mursi ve lideri olduğu Müslüman Kardeşler hakkında birçok dava açıldı.

Müslüman Kardeşler yasa dışı ilan edilirken, İslamcı hareketin on binlerce üyesi hapsedildi.

Mursi daha önce başka davalardan bir idam bir de müebbet cezası almıştı.

Mısırlı yetkililer, Al Jazeera'yı Müslüman Kardeşler'in sözcüsü olmakla suçluyor.
Katar Müslüman Kardeşler'i destekliyor. Al Jazeera'nın yayınları kısmen Katar kraliyet ailesi tarafından finanse ediliyor.

Kaynak: BBC Türkçe