Mısır ordusu, anayasanın askıya alındığını ilan etti.

Kısa süreli bir geçiş hükümeti kurulmasının ardından cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri yapılacak.

Mısır Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdulfettah El Sisi şu dakikalarda bir açıklama yapıyor.

İşte El Sisi'nin ilk açıklaması:

"Bu bir sivil sorumluluktur. Taleplerinin karşılanmamasıdır. Askeri güçler tarafından algılanan budur. Mesajın algılanması gerekir. Politik anlamda güvenin telkin edilmesi gerekir. Mısır askeri güçleri geçtiğimiz ay boyunca doğrudan dolaylı durumu değerlendirebilmek için Mısır ordusu, ulusal uzlaşmayı başarmak için çalıştı. Yaptığımız uzlaşma çağrıları Başkanlık tarafından reddedildi. Ulusal bir uzlaşma isteğimiz var. Başkan'ın dün yaptığı açıklama 48 saatlik ültimatom bu kitlelerin taleplerini karşılamamıştır. Askeri güçlerin görevi üstlenmesi gerekir. İstikrar ve güven içinde ulusal uzlaşma istiyoruz. Erken seçimin açıklanması gerekmektedir. Yeni başkan seçilene kadar ara bir hükümetin oluşturulması gerekir. Karararnameler çıkarılmalı. Yeni başkan seçilene kadar teknokrat bir hükümet oluşturulmalı. Mısır askeri kuvvetleri ayakta duracaktır. Güvenlik Bakanlığı ile iletişim içinde olacaktır. Süreç içinde huzur ve barış ortamı için, polis ve yargı kendini adamıştır. Halkların güvenliğini sağlamak için buna adamıştır ve bunun savunmasını yapmaktadır."

GEÇİŞ DÖNEMİ

El Sisi ile kuvvet komutanlarının, muhalif ve dini liderlerle bir araya geldiği toplantı TSİ 21.00 suların sona ermişti. Aynı dakikalarda Mısır resmi haber ajansı MENA ise ordunun duyuracağı yol haritasını açıkladı. Ajans, açıklanacak yeni yol haritasına göre, kısa süreli bir geçiş döneminin ardından cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerine gidileceğini bildirdi.

ORDU'NUN VERDİĞİ SÜRE 17.30'DA DOLDU

Mısır'da ordunun, halkın taleplerinin yerine getirilmesi için taraflara verdiği 48 saatlik mühletin ordunun verdiği süre TSİ 17.30'da doldu. Sürenin dolmasından dakikalar sonra Mursi, tüm partilerin uzlaşmasıyla belirlenecek bir geçici koalisyon hükümeti kurulmasını önerdi. Mısır güvenlik güçlerince Mursi ve bazı üst düzey Müslüman Kardeşler liderlerine seyahat yasağı getirildi. Kahire sokaklarına inen Mısır ordusu, Mursi'nin ofisinin bulunduğu kışlanın etrafında dikenli tel ve barikat kurdu.

Mısır'da orduya ait tanklar, başta Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Devlet Televizyonu, Tahrir ve Nahda meydanları olmak üzere gösteri yapılan alanların çevresinde konuşlanmaya başladı.

Tankların, mısır ordusunun "30 Haziran öncesi açıkladığı stratejik yerler korunacak, göstericilerin güvenliği sağlanacak" açıklamasının mı, yoksa darbe hazırlığı için mi konuşlandığı konusunda henüz resmi açıklama yapılmadı. Tankların meydanlara inmesiyle bazı grupların sevinç gösterileri yaptıkları gözlendi.

Reuters'ın haberine göre, Mısır ordusu, Mursi'nin ofisinin bulunduğu kışlanın etrafında dikenli tel ve barikat kuruyor. Görgü tanıkları, kışla yakınlarında gösteri düzenleyen Mursi yanlılarının Cumhurbaşkanlığı'na yürümesine engel olmak için bölgeye zırhlı araç ve askerlerin gönderildiğini söyledi.

Associated Press muhabirleri, başkent Kahire'nin çeşitli yerlerine sevk edilen askerlerin, özellikle stratejik köprülere ve Mursi yanlılarının gösteri düzenlediği bölgelere konuşlandığını bildirdi.

El Cezire’nin iddiasına göre cumhurbaşkanı yardımcıları kışlayı terk ederken, içeride sadece Mursi kaldı.

DEVLET TELEVİZYONU ORDU KONTROLÜNDE

Mısır'da ordunun verdiği 48 saatlik mühletin tamamlanmasına kısa bir süre kala askerler, başkent Kahire'deki devlet televizyonu binasına girdi. Reuters'a konuşan güvenlik kaynakları, ordunun, devlet televizyonu binasını zırhlı araçlarla koruma altına aldığını söyledi. Aynı kaynaklar, canlı yayın departmanında görevli personel hariç kanal çalışanlarının binayı terk ettiğini belirtti.

Associated Press'e konuşan kanal çalışanları, haber merkezine giren subayların yayın akışına müdahale etmediğini ancak içerik kontrolü yaptığını aktardı.

Siyasilere halkın taleplerini yerine getirmeleri için önceki gün 48 saat mühlet veren Mısır ordusunun, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve karşıtlarına "Uzlaşın" diye tanıdığı süre TSİ 17.30'da doldu.

ORDUDAN AÇIKLAMA BEKLENİYOR

Mısır ordusu, taraflara verdiği 48 saatlik sürenin dolmasının ardından gerekli açıklamanın yapılacağını ancak bunun vaktinin belli olmadığını belirtti.

Mısır Silahlı Kuvvetleri'nin resmi sosyal paylaşım sitesinde yapılan açıklamada, "Tarafımızdan yapılacak açıklama için herhangi bir süre belirlenmemiştir. Açıklama, zamanı geldiğinde yapılacaktır" denildi.

MURSİ'DEN KOALİSYON HÜKÜMETİ ÖNERİSİ

AFP'nin haberine göre, Mısır Cumhurbaşkanlığı'nın Facebook sayfasından yapılan açıklamada, "bir sonraki parlamento seçimlerini denetlemek için, üzerinde uzlaşı sağlanmış bir koalisyon hükümeti kurulması" önerisinde bulunuldu.

Mısır güvenlik güçleri, Mursi ve üst düzey Müslüman Kardeşler liderlerine yurt dışına çıkış yasağı getirdi. AFP'ye konuşan havaalanı kaynakları, söz konusu yasağı doğruladı.

KOMUTANLAR MUHALİFLERLE BULUŞTU

Devlet televizyonuna yapılan müdahaleden kısa süre önce Mısır Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdulfettah El Sisi, kuvvet komutanlarının da katıldığı bir toplantıda muhalif ve dini liderlerle bir araya geldi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, toplantıya muhalif Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) liderlerinden Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu eski Başkanı Muhammed el Baradey, El Ezher Şeyhi Ahmed el Tayyib, Mısır Kıpti Ortodoks Kilisesi Patriği Kardinal Tovadros ve Nur Partisi Genel Başkanı Celal Merra katıldı.

İktidardaki Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) ise davet edildiği halde toplantıya temsilci göndermedi.

İKİ TARAF DA GERİ ADIM ATMAMIŞTI

Mısır ordusu sabah saatlerinde Facebook sayfasından yaptığı "Son Saatler" başlıklı açıklamada, "Mısır halkını teröristlerden ve radikallerden korumak için kendi kanımızı dökmeye hazırız" ifadesini kullanmıştı.

Ülke çapındaki geniş katılımlı gösterilerle istifası istenen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ise devlet televizyonunda Mısır halkına hitaben yaptığı konuşmada, demokrasiyi savunmak için gerekirse canını vermeye hazır olduğunu söyleyerek, muhtıraya boyun eğmeyeceğinin sinyalini vermişti.