Mısır'da ilk kez kadınlara yönelik cinsel taciz suç kapsamına alındı. Ülkede artık kadınlara cinsel tacizde bulunan erkekler altı aydan beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Suçun tekrarı halinde ise cezalar iki katına çıkabilecek.

Cinsel taciz suçundan hüküm giyenler 5 bin Mısır Sterlini (714 Amerikan Doları) para cezasına da çarptırılabilecek.

Cinsel tacizi suç kapsamında alan kararname perşembe akşamı Geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur tarafından yayınlandı.
Söz konusu kararname, Mansur'un görevi pazar günü Abdülfetteh Sisi'ye devretmeden önce yaptığı son icraatlardan biri oldu.
Mısır'da bugüne kadar cinsel tacizi tanımlayan herhangi bir yasa yoktu.

Geçen yıl Birleşmiş Milletler tarafından yapılan bir araştırmada ise her 10 Mısırlı kadından dokuzunun geçmişte bir şekilde cinsel tacize maruz kaldığı belirlenmişti.

İnsan hakları kuruluşları uzun süredir Mısır'da cinsel tacizin "korkunç" bir sorun olduğu uyarısında bulunuyordu. Ülkede cinsel taciz vakaları, Hüsnü Mübarek rejiminin 2011'de son bulmasının ardından önemli oranda artmıştı.

Öte yandan, Mısır'da cinsel tacizin suç kapsamına alınmasını yetersiz bulanlar da var. Kadınlara yönelik saldırıları belgeleyen "Tacizi Gördüm" adlı kampanyayı başlatan isimlerden Fethi Farid, yeni yasaların hiçbir değeri olmadığını söyledi.

Farid bu görüşüne gerekçe olarak yasaların hala yargıçlara cinsel taciz suçundan yargılananları sadece para cezasına çarptırabilme yetkisi vermesini gösterdi.

Farid ayrıca yeni yasaların toplu cinsel taciz vakalarını için de yeterince caydırıcı cezalar öngörmediğini belirtti. (BBC Türkçe)