Mısır'ın başkenti Kahire'de hükümet karşıtları “1 milyon kişi protestosu” için toplanmaya başladı. Kent merkezindeki kalabalığın sayısı 100 bini geçerken, bu rakamın, önümüzdeki saatlerde hızla artması bekleniyor. Halkın taleplerinin “meşru" olduğunu ifade eden Mısır Ordusu ise göstericilere karşı güç kullanılmayacağını açıkladı.

Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e karşı yürütülen protestoların 8'inci gününde göstericiler, şu ana kadarki en geniş katılımlı halk yürüyüşü için seferber oldu.

Protestoların merkez üssü Tahrir Meydanı'nda toplanan göstericilerin, Mübarek aleyhinde sloganlar attıkları bildirildi. Meydanda darağacı kuran protestocuların Devlet Başkanı Mübarek'in maketini asarak, "Defol Mübarek" diye bağırdıkları belirtildi.

El Arabiya televizyonu, Kahire'yi İskenderiye, Beni Suef, İsmailiye ve Feyyum kentlerine bağlayan karayolları ile otobanların ulaşıma kapatıldığını bildirdi. Haberde, bu yolların ordu denetiminde olduğu, acil durumlar dışında hiçbir şekilde ulaşıma izin verilmediği belirtildi.

Meydanda 1 milyon kişi toplamayı amaçlayan göstericilerin, ilerleyen saatlerde bu hedeflerine ulaşması bekleniyor.

Çok sayıda gösterici geceyi Tahrir Meydanı'nda geçirirken, helikopterlerin başkent üzerinde düzenli olarak uçtuğu, silahlı kuvvetlerin de kent merkezine girişleri kontrol ettiği bildirildi.

Bugünkü gösteri öncesi binlerce protestocu yasağa rağmen geceyi Tahrir Meydanı'nda geçirmişti.

ORDU, PROTESTOCULARA KARŞI GÜÇ KULLANMAYACAK

Mısır'da dün gösterilerin yedinci gününde ordudan keskin bir açıklama geldi. Devlet televizyonunun yayınladığı ve halkın taleplerinin “meşruiyetine” birkaç kere vurgu yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Mısır’ın büyük halkına, halkın meşru haklarını tanıyan silahlı kuvvetleriniz Mısır halkına karşı güç kullanmadı ve kullanmayacak. Barışçıl ifade özgürlüğü herkesin hakkıdır. Silahlı kuvvetler, yüce Mısır halkının meşru taleplerinin farkındadır ve bunları tanımaktadır. Silahlı kuvvetlerin sokaktaki varlığı sizin iyiliğiniz ve güvenliğiniz içindir. Bu büyük halka karşı güç kullanılmayacaktır.”

SON İNTERNET SAĞLAYICISI DA KESİLDİ

Kahire'deki büyük protesto öncesi, Mısır'daki son faal internet servis sağlayıcısının da engellendiği, siyasi krizin ortasındaki bu ülkenin dünya ile ilişkisinin tamamen kesildiği bildirildi.

İnternet gözleminde uzman ABD'li web sitesi Renesys'ten yapılanaçıklamada, Mısır'daki son internet servis sağlayıcısı Noor şirketinin engellendiği belirtildi.

GOOGLE-TWITTER İŞBİRLİĞİ

Öte yandan, Amerikan internet grubu Google, Mısırlıların ülkedeki internet engellemesine takılmadan cep telefonu aracılığıyla Twitter üzerinden mesaj gönderebilmelerini sağlayacak bir sistem kurmak üzere, hafta sonunda Twitter ile işbirliği yaptığını açıkladı.

Google yetkilileri, kurdukları sistemin çalıştığını ve açıkladıkları üç uluslararası telefon numarasına mesaj bırakılabileceğini, bu şekilde Twitter'a mesaj aktarılabileceğini söyledi.

Söz konusu Google yöneticileri, bu hizmetten yararlanmak için hiçbir internet bağlantısının gerekmediğini ve insanların aynı telefon numaralarını tuşlayarak ya da "twitter.com/speak2tweet" internet sitesine girerek, mesajları dinleyebileceklerini bildirdiler.

Şirketi SayNow kısa süre önce Google tarafından satın alınan Ucval Sing ve Google'ın Ortadoğu ve Afrika ürün direktörü Abdülkerim Mardini, bu hizmetin Mısır'da insanların bu zor anda birbirleriyle temas içinde olmalarını sağlamasını umduklarını belirterek, "Oradaki herkesi düşünüyoruz" dediler.

STK'LAR DA "İSTİFA ET" DEDİ

Mısır'da 50 insan hakları örgütü yayınladığı ortak bildiriyle, en az 125 kişinin öldüğü ülkenin kan gölüne dönmemesi için, Mübarek'i iktidardan çekilmeye davet etti.

Kahire İnsan Hakları Araştırmaları Merkezi, Mısır Ekonomik ve Sosyal Haklar Derneği ve Arap Adli Bağımsızlık Merkezi gibi sivil toplum kuruluşlarının da aralarında bulunduğu Mısır'ın en önemli insan hakları koruma örgütleri, Cumhurbaşkanı Mübarek'in Mısır halkının talebine saygı göstermesi ve ülkenin kan gölüne dönmemesi için iktidardan çekilmesi gerektiğini bildirdiler.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avustralyalı mevkidaşı Kevin Rudd'la düzenlediği ortak basın toplantısında, Türkiye'nin Mısır konusunda sessiz kaldığı yönündeki haberlere karşı çıktı.

Davutoğlu, “Sessiz kalmışız gibi görüntü verilmeye çalışılıyor hatta bazı basın mensupları aynı konuşmada bu konu iki kere dile getirilmesine rağmen hiç dile getirilmediğini söylüyorlar” diye konuştu.

32 YIL SONRA İLK KEZ

Diğer yandan İsrail, Mısır’da meydana gelen halk ayaklanmasından dolayı 1979 barış anlaşmasından beri ilk kez Mısır askerlerinin Sina Yarımadası’ndaki Şarm El Şeyh’e girmesine izin verdi. Tel Aviv’le varılan uzlaşma sonucu, Mübarek rejimini tehdit eden ayaklanmaya karşı önlem olmak üzere 800 Mısır askeri turistik Şarm El Şeyh’e girdi.

Haaretz gazetesinin haberine göre, Mısır ve İsrail arasında 1979 yılında imzalanan barış anlaşması çerçevesine İsrail, işgal ettiği Sina Yarımadası’nı Mısır’a geri vermiş, Kahire yönetimi de buna karşılık yarımadayı askerden arındırmayı kabul etmişti.

İsrailli yetkililer, Mısır’daki gelişmelerin bölgedeki istikrarı tehdit etmesinden çekinen Netanyahu hükümetinin, Mübarek rejimine yönelen olaylara karşı iki tabur askerin Sina Yarımadası’na girmesine izin verdiğini duyurdu.

İsrail, Mısır’daki gelişmelerin yaratacağı istikrarsızlığın sertlik yanlısı Filistinli grupların işine yaramasından korkuyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrailli bakanların Mısır’daki olaylarla ilgili kamuoyunun önünde yorum yapmasını da yasakladı.

Hürriyet