Mısır'da eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in halk ayaklanmasıyla devrildiği 25 Ocak 2011'in dördüncü yıl dönümünde birçok kentte Abdülfettah el Sisi hükümetine karşı gösteriler düzenlendi.

Mısırlı yetkililer, ülke genelindeki gösterilerde en az 11 kişinin öldüğünü duyurdu.

Ülkeden net bilgi almakta zorluk çekilirken, polis 2011 yılında halk ayaklanmasının sembolü olan Tahrir Meydanı’nına giriş ve çıkışları kapattı. Buna ek olarak darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve darbe karşıtlarının bir araya geldiği yer olan Rabiatu’l Adeviyye ve Nahda meydanlarında da zırhlı araçlar konuşlandı. Söz konusu meydanların çevresi de araç ve yaya trafiğine kapatıldı.

Olaylarda silahların ve patlayıcı maddelerin kullanıldığı bildirilirken, çok sayıda otomobil ile toplu taşıma aracının ateşe verildiği haberleri geliyor.

Ülke adeta alarm durumuna geçerken, dün gerçekleştirilen gösteriler sırasında hayatını kaybeden Şeyma Sabbağ için İskenderiye’de yüzlerce kişinin katıldığı cenaze töreni düzenlendi.

Cenazenin geçtiği güzergahtaki polislerle aile arasında yer yer tartışma yaşanırken, eylemciler sık sık “Askeri rejime hayır” şeklinde slogan attı.

Müslüman Kardeşler'e yakın, Katar merkezli Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Şeyf Yusuf el Karadavi, 25 Ocak ayaklanmalarının yıl dönümünde Mısır'da protesto çağrıları yapmış ve Muhammed Mursi'nin 'Mısır'ın meşru lideri olduğunu' söylemişti. (BBC Türkçe, Euronews)