Mısır'da 528 sanığın idam cezasına çarptırıldığı davada savunma heyetinin sunduğu "redd-i hakim" talebinin görüşüldüğü duruşma 12 Mayıs'a ertelendi.

ERTELEME SEBEBİ "HAKİMİN ADININ DÜZELTİLMESİ"

Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, idam cezasına çarptırılan ve dosyaları istişari karar için Devlet Müftüsü'ne gönderilen 528 sanığın savunma heyetinin, redd-i hakim talebi üzerine açılan davanın ilk duruşması, Beni Suveyf İstinaf Mahkemesi'nde görüldü.

Mahkeme, redd-i hakim talebi kapsamında yer alan bir hakimin isminin düzeltilmesi isteğiyle duruşmanın 12 Mayıs'a ertelenmesine karar verdi.

"MAHKEME HEYETİ UYASAL PROSEDÜRLERİ İHLAL EDİYOR"

Redd-i hakim talebinin görüldüğü davanın duruşmasından önce konuşan savunma heyetinden Avukat Muhammed Tosun, mahkeme heyetinin yasal prosedürleri ihlal ettiğini belirtti.

Öte yandan savunma heyeti başkanı Halid el-Kumi ise redd-i hakim talebinin kabul edilip, idam kararı veren heyet başkanı hakim Yusuf Sabri, hakim İbrahim Velid ve Talha Cude'nin değişmesi halinde 528 kişi hakkında verilen idam kararının geçersiz olacağı ve davanın yeniden görülmesi gerekeceğini kaydetti.

DAVA, DOSYANIN MÜFTÜYE SEVK EDİLMESİİ KARARLAŞTIRMIŞTI

Mısır'da Minya Ceza Mahkemesi, 24 Mart'ta "şiddete teşvik suçlamasıyla" görülen davada, 528 kişi hakkında idam cezası vermiş ve dava dosyanın müftüye sevk edilmesini kararlaştırmıştı. Kararla ilgili son hükmün 28 Nisan'da okunması bekleniyor. Söz konusu kararın temyiz yolunun açık olduğu belirtilmişti.

AB MISIR'DAKİ İDAM KARARLARINDAN ENDİŞELİ

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Lüksemburg’da gerçekleştirilen AB Dışişleri Konseyi öncesi düzenlediği basın toplantısında, Mısır’daki seçimlere gözlemci heyeti gönderme konusunda anlaştıklarını belirtti.

Mısır ziyareti sırasında, lojistik nedenlerden dolayı, adaylardan sadece eski Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi ile görüştüğünü belirten Ashton, Mısır ile güçlü ortaklık ve Mısır halkının ilerlemesini istediklerini kaydetti.

Seçimlerin, Mısır’daki yaşamın bir sonraki aşamasının başlangıcının habercisi olmasını istediklerine işaret eden Ashton, "Ancak son gelişmeler, özellikle de 500’den fazla kişiye idam cezası verilmesi nedeniyle endişelerimiz artıyor” dedi.

Mısır’da bir araya geldiği yetkililerin bunun bir süreç olduğunu ve cezaların uygulanacağı anlamına gelmediğini vurguladığını belirten Ashton, buna rağmen cezalarla gönderilen sinyalin olumsuz olduğunu dile getirdi.

Temaslarında tutuklanan gazeteciler ile aktivistlerin durumunu da ele aldığını ifade eden Ashton, “Mısır’daki yaşamın bir sonraki aşamasının çok olumlu olacağına inanıyorum" diye konuştu.