Mısır'da Yüksek Seçim Komisyonu, 30 yıllık Mübarek rejiminin ardından 28 Kasım'da birinci aşaması yapılan ilk özgür ve demokratik seçimlerde partilerin aldığı oy oranlarını açıkladı.

 

İlk resmi sonuçlara göre Müslüman Kardeşler Örgütü'nün kurduğu Hürriyet ve Adalet Partisi liderliğindeki Demokratik İttifak seçimlerin ilk aşamasında, 9 milyon 734 bin 413 geçerli oyun 3 milyon 565 bin 92'sini alarak yüzde 36,6'lık oy oranı ile birinci çıktı.

 

Selefiler'in Nur Partisi ise geçerli oyların yüzde 24,4'nü alarak ikinci parti oldu.

 

Hristiyan iş adamı Necip Saviris'in Liberal Partisi'nin liderliğindeki Mısır İttifakı, 1 milyon 229 bin 819 oy alarak yüzde 13,4 oranı ile seçimlerin ilk aşamasından üçüncü parti olarak çıktı.

 

Liberal eğilimli Vefd ise yüzde 7,1 oy oranı ile Mısır İttifakı'nın ardından dördüncü oldu.

 

Müslüman Kardeşler Örgütü'nden ayrılan grubun kurduğu Vasat Partisi yüzde 4,3 oy oranı ile beşinci sıraya yerleşti.

 

İlk beş sıranın ardından gelen 15 parti toplam 1 milyon 100 bin oy alabildi.

 

Mısır'da Halk Meclisi 508 sandalyeden oluşuyor. Seçim sistemine göre 498 üye seçimle, 10 üye ise iktidardaki Yüksek Askeri Konsey'in ataması ile Halk Meclisi'ne giriyor. Yine seçim sistemine göre Halk Meclisi'nin üçte biri bağımsız adaylara ayrılan kota ile doluyor.

 

Seçim sistemini delerek Halk Meclisi'ne çok sayıda üye sokmak isteyen partiler bazı üyeleri ile kendilerine yakın isimlerin bağımsız aday olmasını sağlıyor.

 

Yetkililer, bağımsız adaylar ile ilgili kesin sonuçların açıklanması ile birlikte parti oranlarında yüzde 36,6 oy alan Müslüman Kardeşler Örgütü'nün kurdurduğu Hürriyet ve Adalet Partisi'nin kendisine yakın bağımsız adaylar ile birlikte Halk Meclisi'nde yüzde 45 temsil oranına ulaşmasının beklendiğini ifade ettiler.

 

Selefi Nur Partisi ise kendisine yakın bağımsızların meclise girmesi ile birlikte yüzde 26 temsil edilme oranına ulaşacak.