Mısır’da aylardır yargılanan Al Jazeera çalışanları Peter Greste, Muhammed Fehmi ve Baher Muhammed 7 ile 10 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldı. Uluslararası Af Örgütü, kararın açıklandığı 23 Haziran'ı 'karanlık gün' ilan etti.

Mısır’da darbenin ardından tutuklanan Al Jazeera çalışanları Peter Greste, Muhammed Fehmi ve Baher Muhammed 7 ile 10 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Üç gazeteci hakkındaki karara çeşitli ülke ve örgütlerden tepki var. Uluslararası Af Örgütü, kararın verildiği 23 Haziran tarihini "karanlık gün" ilan ederken, ABD yönetimi de kararı kınadı.

Kanada ve Mısır vatandaşı olan Muhammed Fehmi ile ilgili Kanada yönetimi de yorumda bulundu. Konsolosluklardan sorumlu Bakan Lynne Yelich, hapis kararının kabul edilemez ve Mısır'ın demokratik özlemleri ile çelişkili olduğunu söyledi.

Peter Greste'nin ülkesi Avustralya'nın Dişişleri Bakanı Julie Bishop da bu konuda şunları söyledi;
"Mısır hükümetinin, ifade ve basın özgürlüğünü demokrasinin bir ayağı olarak gördüğünü dünyaya göstermek için bir fırsatı var."
Greste gazetecilerin bırakılması için baivuruda bulunaccaklarını söyledi.

İngiltere merkezli Uluslarası Af Örgütü, mahkemenin kararının ardından 23 Haziran'ı 'medya özgürlüğü konusunda karanlık gün' ilan etti.

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü ise, "Bu karar profesyonel gazeteciliğin Mısır'da suç olduğunun kanıtıdır. Ayrıca basın özgürlüğünü 'garanti altına alan' anayasa için, harcanılan kağıda yazık" diye konuştu.

Al Jazeera muhabirleri Peter Greste ve Muhammed Fehmi 'yalan haber yaymak' ve 'terör örgütü' ilan edilen Müslüman Kardeşler'e yardım etmek suçlamasıyla yedi yıl hapse mahkum edildi. Baher Muhammed aynı cezanın yanı sıra, 'silah bulundurduğu' iddiasıyla üç yıl daha ceza alınca cezası 10 yıla çıktı.

29 Aralık 2013'te Kahire'de kaldıkları otele düzenlenen polis baskınında gözaltına alınan gazeteciler, Müslüman Kardeşler'e yardım etmek, 'yalan haber yaymak', Müslüman Kardeşler ile işbirliği yapmak, sanıklara medya materyali sağlamak, bu materyalleri yazmak, internet ve Al Jazeera üzerinden yayınlamakla itham ediliyordu. (Al Jazeera)