Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçimin 16-17 Haziran'da yapılacak ikinci turunda Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi'yle Mübarek döneminde kısa bir süre başbakanlık yapan eski Hava Kuvvetleri Komutanı Ahmed Şefik yarışacak.

 

Resmi olmayan sonuçlara göre, Çarşamba-Perşembe günleri yapılan ilk turda Mursi oyların yüzde 25,3, Şefik de yüzde 24,9'unu aldı.

 

30 yıldan fazla iktidarda kalan Hüsnü Mübarek'in devrilmesinden 15 sonra yapılan ilk cumhurbaşkanlığı seçiminin kesin sonuçlarının Salı günü açıklanması bekleniyor.

 

13 adayın katıldığı ilk tur, uluslararası gözlemciler tarafından "tarihi bir başarı" olarak nitelenmişti.

 

Ancak BBC Kahire muhabiri John Leyne birçok Mısırlının özellikle de devrime destek verenlerin ikinci turda tercihleri olmayan iki aday arasında seçim yapmak zorunda kalacağına dikkat çekiyor.

 

Müslüman Kardeşler'in bir yetkilisi, Şefik'in kazanmasının Mısır için 'tehlikeli' olacağını savunarak diğer adaylardan destek isteyeceklerini söyledi.

 

'Eski rejimin canlandırılması çabalarına' dikkat çeken Müslüman Kardeşler ayaklanmayı destekleyen güçlerin Mursi'ye oy vermesini istedi.

 

İki aday da seçim kampanyasında birbirlerini devrimi suistimal etmekle suçladı.

 

'HALK İKİ FAŞİST ARASINDA SEÇİM YAPMAK ZORUNDA'

Şefik'in sözcüsü Ahmed Sarhan ise Müslüman Kardeşler'in amacının bir 'İslam İmparatorluğu' kurmak olduğunu savunarak, devrim yanlısı güçlerden destek istedi.

 

Sarhan, Şefik'in 'geleceğe' odaklı bir programı olduğunu söyledi.

 

BBC muhabiri ikinci tura bu iki adayın kalmasıyla ortaya çıkan kutuplaşmanın Mısır'ı yeniden çatışma sürecine sürükleyebileceğini vurguluyor.

 

Özgür Mısırlılar Partisi'nden Ahmey Hayri, Mursi'yi 'İslamcı faşist', Şefik'i de 'militarist faşist' diye niteledi ve olabilecek en kötü senaryonun gerçekleştiğini öne sürdü.

 

ARAP BASININDA MISIR SEÇİMLERİ

Mısır seçimlerinin birinci tur sonuçları Arap medyasında geniş yer buldu. Sonuçları değerlendiren gazeteler devrik Cumhurbaşkanı Mübarek'in çizgisini temsil ettiği belirtilen Ahmed Şefik’in aldığı oy oranının şaşırtıcı olduğuna vurgu yaptı.

 

Ürdün'de yayımlanan Dustur gazetesi, "Mübarek'in Başbakanı Mısır'a Cumhurbaşkanı mı olacak?" başlığıyla verdiği haberde, Şefik'in Mübarek'i deviren tüm kesimlerin ve özellikle İslamcıların kabusu haline geldiği yorumu yapıldı. Dustur, "Şefik’in hem Hüsnü Mübarek’in halefi hem de statükonun emniyet sübabı olduğuna, ayrıca Mübarek sonrası değişim sürecine güven duymayan kırsal kesimin Şefik’e oy verdiğine" dikkat çekti.

 

"Mısır Mursi ve Şefik seçenekleri arasında" manşetiyle çıkan Mısır'daki Şark'ul Evsat gazetesi de, resmi olmayan sonuçların açıklanmasıyla birlikte sokağa gerginliğin hakim olduğunu ileri sürdü.

 

ADAYLAR HALKA GÜVENCE VERDİ

Suudi Arabistan'da yayımlanan Ukaz gazetesi ise, Mısır'daki tarihi seçimleri değerlendirdiği haberinde, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu önde bitiren iki adayın açıklamalarına yer verdi.

 

Seçimde büyük bir sürprize imza atarak ilk turu ikinci sırada tamamlayan Ahmed Şefik, gazeteye yaptığı açıklamada, aldığı yüksek oy oranının üzerindeki sorumluluğu daha da artırdığını belirterek, Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde yasaların hiçbir istisna olmaksızın herkese eşit şekilde uygulanacağını ifade etti. Mısır'daki devrimin gerekleri ve halkın talepleri doğrultusunda çalışacağı sözünü veren Şefik, Hürriyet, toplumsal adalet ve yoksulluğun giderilmesinin başlıca hedefleri olacağını kaydetti.

 

Yarışı ilk sırada bitiren Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi ise, Mısır halkının kimin devrimin arkasında kimin eski rejimin uzantısı olduğu konusunda tercihini yapacağını ifade etti. Mursi, Cumhurbaşkanı seçilmesinin, Mısır'ı Müslüman Kardeşler'in hakimiyetine sokacağı eleştirilerini ise kesin ifadelerle reddetti.