Minbic kentinin IŞİD’den kurtarılması için Minbic Askeri Meclisi'nin Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG/QSD) desteği ile devam ettirdiği hamle, kent içindeki çatışmalarla sürüyor. 

Bugün, "Şehit Komutan Faysal Ebu Leyla" adıyla başlatılan operasyonun 28'inci günü. 

Son durum hakkında DİHA'ya (Dicle Haber Ajansı) konuşan Minbic Askeri Meclisi Sözcüsü Şervan Derwêş, dört taraftan kente girdiklerini ve merkeze doğru ilerlediklerini söyledi.

'DÖRT TARAFTAN KENTE GİRDİK'

Minbic'e girdiklerini ve 2 mahalleyi kurtardıklarını belirten Derwêş, "Güney tarafından hamlenin 25'inci gününde Sawama denen buğday ambarlarını özgürleştirdik. Burası yaklaşık şehrin yarısını görebilen bir alan olduğu için stratejik öneme sahip. Kuzey yani Cerablus tarafından ise kentin giriş mahallesinde yoğun çatışmalar yaşanıyor. Artık dört taraftan da kentin içine girmiş durumdayız" diye konuştu.

'MİNBİC'İN ÖZGÜRLEŞMESİ AN MESELESİ'

Hamlenin askeri açıdan tamamlanma noktasına geldiğini dile getiren Derwêş, şehre girmelerindeki gecikmenin IŞİD’in sivilleri kalkan olarak kullanmasından kaynaklandığını ifade etti. 

Kentten özgür alanlara çıkmak isteyen sivillerin öldürüldüğünü, hamlenin 25'inci gününde çıkmak isteyen 5 ailenin çetelerin tuzakladığı mayınlara basarak yaşamını yitirdiğini belirten Derwêş, şunları aktardı: 

"Siviller için hassasiyet gösteriyoruz. Destekçi güçlerle beraber uygun zamanında kenti özgürleştireceğiz. Bizim hazırlıklarımız artık Minbic'ın ötesi içindir, çünkü siviller korunaklı bölgeye alınınca kentin özgürleşmesi an meselesidir. Askeri açıdan güçlerimizin morali çok iyi durumda. DAİŞ umudunu yitirdi ve günde 4-5 bomba yüklü araçla son saldırılarını düzenliyor. Bu bombalı araçlarla yapılan saldırılar tükenişlerinin göstergesidir."

'RAKKA DA ÖZGÜRLEŞECEK'

IŞİD’in hilafetin başkenti olarak ilan ettiği Rakka'nın kurtarılması için Minbic'in staratejik önem taşıdığını kaydeden Derwêş, şöyle konuştu: "Suriye'de Rakka'dan sonra IŞİD’in elindeki en büyük ikinci kenttir. Hem askeri hem dünya ile bağlantı noktası açısından IŞİD'in stratejik üssüdür. Çeteler Minbic üzerinden dünyaya ve dünyadan da Minbic üzerinden Rakka'ya ulaşıyor. Bu sebeple Minbic'i özgürleştirme hamlemiz, Rakka'nın özgürlüğü için büyük bir adımdır. Bu çerçevede Rakka da özgürleştirilecektir."