Suriye’nin kuzeyindeki Menbic kentinde IŞİD ile Demokratik Suriye Güçleri’ne bağlı Minbic Askeri Meclisi arasında şiddetli çatışmalar devam ediyor.

Kobanili Araştırmacı İdris Nassan, IŞİD’in elinden 20 köyün alındığını belirterek IŞİD ile yaşanan şiddetli çatışmalarda 1 ABD askerinin yaralandığını söyledi

Sputnik’in Demokratik Suriye Güçleri kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Halep’e bağlı Minbic kentinin alınması için Arap, Türkmen ve Kürt güçlerinden oluşan Menbic Askeri Meclisi iki koldan saldırılarını sürdürürken, operasyon kapsamında ABD önderliğindeki koalisyon uçakları da bölgede IŞİD mevzilerini yoğun bir şekilde bombalıyor.

ABD Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı askerlerin de katıldığı operasyonda Appaci helikopterleri de havadan IŞİD üyelerini vuruyor.

Çatışmalarla ilgili bölgede bulunan ve daha önce Kobani Kantonu Dışişleri Bakanı olan Araştırmacı Yazar İdris Nassan,  Menbic Askeri Meclisi’nin ilerlediğini belirterek, şöyle konuştu:

"Menbic Askeri Meclisi operasyonun öncülüğünü yapıyor. Bu meclisin içinde Araplar çoktur. Türkmenler, Kürtler ve Çerkesler de vardır. Kürtler çok azdır. Menbic Askeri Meclisi 20 köyü IŞİD’in elinden aldı. IŞİD’e karşı büyük bir ilerleme sağlıyorlar. Menbic kent merkezine varmalarına 12 kilometre kaldı. Böyle devam ederse birkaç güne kadar Menbic kent merkezine girilir.”

IŞİD ile çatışmaların şiddetli bir şekilde devam edildiğini aktaran Nassan, şöyle devam etti: “Çatışmalarda ABD Özel Kuvvetleri’ne mensup bir ABD askeri yaralandı. Asker ağır yaralı değil. Tedavi altına alındı, hayati tehlikesi yok. Uçaklar dün 18 kez Menbic'de IŞİD’e karşı hava saldırısı gerçekleştirdi. Ne zaman ihtiyaç duyulsa uçaklar hemen vuruyor.”

Stratejik öneme sahip olan Menbic'in alınmasıyla Afrin ile Kobani kantonunun birleşemeyeceğini dile getiren Nassan, bunun için El Bab, Mare ve birkaç kasabanın daha alınması gerektiğini kaydetti.

Nassan, Menbic'in alınmasıyla bu yerlerin kolay alınacağını da sözlerine ekledi.

2012 yılında ÖSO’nun ve 2014 yılında ise IŞİD’in eline geçen 80 bin nüfuslu Menbic, güneyde Halep'e 85 kilometre, kuzeyde Cerablus'a 40 kilometre, doğuda Kobani'ye 65, batıda ise Bab'a 45 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

(Kaynak: Sputnik)