Almanya Başbakanı Angela Merkel, Bavyera eyaletinin Münih kenti yakınlarında bulunan Dachau Nazi toplama kampını ziyaret etti.

Merkel buradaki anıta çelenk bırakırken, kamptan kurtulanlarla bir araya geldi.

Kamptan sağ kurtulan 93 yaşındaki Max Mannheimer'in davet ettiği Merkel, Yahudi soykırımının hala Almanya için bir üzüntü kaynağı olduğunu söyledi.

Merkel, “Bu insanların kaderi beni mutsuzluk ve utanca boğuyor. Bu toplama kampı bize acımızı hatırlatan daimi simgelerden” şeklinde konuştu.

Amerikan askerleri tarafından 29 Nisan 1945’te kurtarılan Nazilerin kurduğu ilk toplama kampı Dachau’da Yahudi Soykırımı sırasında 41 bini aşkın kişi yaşamını yitirmişti.

Merkel’in seçim kampanyası sırasında toplama kampını ziyaret etmesi ve devamında yakınlardaki bir bira çadırına gidip konuşma yapması ise muhalefet tarafından büyük tepkiyle karşılandı.

Yeşiller Partisi ziyareti samimiyetsiz olarak tanımlarken, Merkel bira çadırındaki konuşmasında tekrar Yahudi Soykırımı’na değindi.

Merkel, geçmişte Almanların büyük çoğunluğunun yaşananlara gözlerini yumduğunu belirterek, “O zamanlar kamp buraya çok yakın bir yerde faaliyet halindeyken, isteyenler orada neler olduğunu görebilir ve duyabilirdi. O yüzden bugün görmek ve duymak yönünde karar vermemiz gerçekten çok önemli” dedi.

Bölgedeki seçim kampanyası Merkel açısından kilit öneme sahip. Hıristiyan Demokrat Birliği lideri Merkel, kardeş partisi Bavyera Hristiyan Sosyal Birliği ile 22 Eylül Genel Seçimlerine bir hafta önce bölgede yapılacak yerel seçimlerde başarıyı arayacak.

Almanya'da federal seçimler 22 Eylül'de düzenlenecek. Anketler Merkel'in önderliğindeki Hristiyan Demokratların önde olduğunu gösteriyor.