Almanya Başbakanı Angela Merkel, yarın İstanbul'da katılacağı BM İnsani Yardım Zirvesi öncesi yaptığı açıklamalarda Meclis’ten geçen fezlekesi bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının askıya alınmasına yol açacak ilişkin yasaya değindi. Merkel, TBMM'nin milletvekili dokunulmazlığını kaldırmasıyla ilgili “Türkiye'deki son gelişmeler bizi büyük oranda endişelendiriyor” dedi. 

BM zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek Almanya Başbakanı Merkel, hiçbir konuyu gündeme getirmemezlik yapmayacağını belirterek “Parlamentonun dokunulmazlıkları kaldırması kararı büyük sıkıntılara yol açacaktır. Özellikle de Kürt politikacılar için. Bu konuda büyük endişe duyuyorum” diye konuştu.

Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmesinde konu başlıklarına ilişkin olarak, “Türkiye ile AB görüşmelerinde de sürekli demokrasi ve hukuk devleti sorunlarını konuşuyoruz. Her iki taraf için de anlaşmanın ne olduğu çok net. Biz kendi değerlerimizi ve ilgi alanımızı temsil ediyoruz. Türkiye'de Suriyeli mülteciler çalışma iznine sahip oldu. Biz Avrupa'nın parasıyla Suriyelilere iyi bir eğitimin verilmesini sağlayabiliriz. Ege Denizi’ni insan ticaretinden arındırabiliriz” ifadelerini kullandı.

Merkel’in Türkiye ziyareti öncesi Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung gazetesine verdiği röportajda ‘dokunulmazlıklara’ ilişkin bölüm şöyle:

* Türk parlamentosunda milletvekillerinin dokunulmazlığı kaldırıldığında, özellikle de Kürt kökenli politikacıların. Biz sadece seyirci mi kalacağız yoksa bu konuyu da Türk Cumhurbaşkanı’yla konuşacak mısınız?

İstanbul'daki görüşmemde hiçbir konuyu gündeme getirmemezlik yapmayacağım. Parlamentonun dokunulmazlıkları kaldırması kararı büyük sıkıntılara yol açacaktır. Özellikle de Kürt politikacılar için. Bu konuda büyük endişe duyuyorum. Türkiye ile AB görüşmelerinde de sürekli demokrasi ve hukuk devleti sorunlarını konuşuyoruz. Her iki taraf için de anlaşmanın ne olduğu çok net. Biz kendi değerlerimizi ve ilgi alanımızı temsil ediyoruz. Türkiye'de Suriyeli mülteciler çalışma iznine sahip oldu. Biz Avrupa'nın parasıyla Suriyelere iyi bir eğitimin verilmesini sağlayabiliriz. Ege Denizi’ni insan ticaretinden arındırabiliriz.

Röportajın tamamını buradan okuyabilirsiniz.