Meksika'nın güneyindeki Guerrero eyaletinde eylül ayı sonunda 43 öğrencinin kaybolmasının ardından kayıplara karışan Iguala'nın eski belediye başkanı Jose Luis Abarca Velazquez'in yakalandığı bildirildi.

Basında yer alan haberlere göre, kaçak belediye başkanı Jose Luis Abarca, federal emniyet güçleri tarafından başkent Meksiko'da tutuklandı.

Guerrero'da 26 Eylül'de öğretmenlerin çalışma koşullarını protesto eden öğrenciler ile polis arasında çatışma çıkmıştı. Polisin öğrencileri taşıyan araçlara ateş açması sonucu 6 kişi yaşamını yitirmiş, 25 kişi yaralanmıştı. Çatışmaların ardından öğrenciler, son kez 27 Eylül'de kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından zorla araçlara bindirilirken görülmüştü. Öğrencilerin bulunması için düzenlenen operasyonlar sırasında bölgede 11 toplu mezar bulunmuş ve mezarlardan 38 kişinin cesedi çıkarılmıştı. Yapılan testler, cesetlerin kayıp öğrencilere ait olmadığını ortaya çıkarmıştı.

Müfettişler, öğrencilerin Iguala'nın eski belediye başkanı Jose Luis Abarca Velazquez'in emriyle gözaltına alınarak Guerreros Unidos uyuşturucu karteline teslim edildiğinden şüphelendiklerini dile getirmişti. Şiddet olaylarının ardından kentten ayrılan ve geri dönmeyen Velazquez, eşi ve Iguala emniyet müdürü için de tutuklama emri çıkarılmıştı.

Operasyonlarda aralarında çok sayıda yerel polisin yanı sıra Guerreros Unidos uyuşturucu kartelinin liderinin de bulunduğu 56 kişi gözaltına alınmıştı. (haberler.com)