Meksika’da geçtiğimiz hafta gösteri yapan 43 öğrencinin kaybolduğu Guerrero eyaletinin Iguala kenti yakınlarında 8 toplu mezar bulundu.

Mezarların yerlerini gösteren şüpheli çete üyelerinin öğrencileri polisin kendilerine teslim ettiğini açıklaması ve 2 tetikçinin en az 17 öğrenciyi katlettiğini kaydetmesi ise tartışma yarattı.

Yetkililer ise iddialar üzerine konuşmaktan çekinirken, cesetler üzerinde yapılan bilimsel çalışmanın en az 1 hafta sürebileceğini belirtiyor.

Guerro Eyaleti Başsavcısı Inaky Blanco düzenlediği basın toplantısında, “Eyalet başsavcısı olarak bulunanların öğrencilerle bağlantılı olduğunu söylemek sorumsuzluk olur. Gelen bilgilere göre mezarların yerini belirledik ve bulunanların insan cesetlerine ait olduğunu biliyoruz. Şunu yinelemek istiyorum, uzmanların ve genetik adli tıp çalışanlarının ne bulduklarını beklemek zorundayız.” dedi.

Bazı görgü tanıkları olaylar sırasında kimi öğrencilerin polis arabasına zorla bindirildikleri yönünde iddialarda bulunmuştu.

Olaylar sırasında aşırı güç kullandığı gerekçesiyle 22 polis memuru gözaltına alınmıştı.

Gelişmelerin duyulmasının ardından kayıp yakınları bölgeye giderken, yüzlerce kişi Chilpancingo-Acapulco yolunu trafiğe kapatarak protesto gösterisi yaptı.

Güvenlik kameralarını kıran ve yüzlerini kapatan göstericiler yaşananlardan eyalet yetkililerinin yanı sıra iki yıl önce koltuğu devralan Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto’yu da sorumlu tutuyor.

Ülkede 2007 yılından bu yana çetelerle bağlantılı şiddet olaylarından 100 binden fazla kişi yaşamını yitirdi. (euronews)