ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumuna göre Meksika'nın orta kesimlerini yerel saatle 13:14'te vuran deprem 7,1 büyüklüğündeydi.

Kuruluşa göre merkez üssü Puebla'nın 55 kilometre güneyindeki Axochiapan'ın dış kesimleri olan sarsıntı, 51 kilometre derinlikte meydana geldi.

1985'teki yıkıcı depremin 32. yıldönümüne denk gelen felaket, Meksika'nın başkentinde yaşayan 20 milyon kişiye panik yaşattı.

Kısa süre önce de 8,2 büyüklüğündeki bir deprem de ülkenin güneydoğusunda en az 100 kişinin ölümüne yol açmıştı.

Peki Meksika neden bu kadar çok sayıda büyük depreme sahne oluyor?

Bu sorunun yanıtı için ülkenin coğrafi konumuna bakmak gerekiyor.

PASİFİK ATEŞ ÇEMBERİ 

Ülke, Pasifik Ateş Çemberi adlı, at nalı şeklindeki büyük sismik hareket alanında bulunuyor. Bölge Doğu Asya kıyılarından Kuzey ve Güney Amerika sahillerine dek uzanıyor.

BBC Mundo'ya Konuşan Pero Jeofizik Enstitüsü'nün Sismoloji Bölümü Direktörü Hernando Tavera, "Dünyadaki tüm depremlerin yüzde 90 kadarı Pasifik Ateş Çemberi'nde meydana geliyor" dedi.

Bölgede Meksika dışında, Japonya, Ekvador, Şili, ABD, Peru, Bolivya, Kolombiya, Panama, Kosta Rika, Nikaragua, El Salvador, Honduras, Guatemala ve Kanada'nın bir kısmı yer alıyor.

At nalı şeklinin da doğru kıvrımı Kuzey Pasifik'teki Aleut Adaları dolaylarında, Alaska ve Kamçatka Körfezi'nin arasında başlıyor ve Rusya'nın kıyıları ile adalarını, Tayvan'ı Filipinler'i, Endonezya'yı, Papua Yeni Gine'yi ve Yeni Zelanda'yı da kapsıyor.

Pasifik Okyanusu'nun tabanı çeşitli teknonik plakalardan oluşuyor. Tavera, "Bu plakaların birleşmesi nedeniyle Ateş Çemberi'nde sismik faaliyet çok yoğun oluşan gerilim, serbest kalmak isteyen bir enerji yaratıyor" dedi.