Güney Afrika, esfanevi lideri Nelson Mandela için, bugün dua ediyor, şarkı söylüyor ve dans ediyor. Devlet Başkanı Jacob Zuma’nın çağrısı ile bugün bütün ülkede tören düzenleniyor. Ülkede bir hafta yas ilan edildi. Etkinlikler, 15 Aralık’ta Mandela’nın toprağa verilmesi ile sona erecek.

Apartheid rejimine karşı direniş kalelerinden birisi olan Soweto’daki Regina Mundi Katolik Kilisesi’nde sabah saat yedide ayinler başladı.

Kilisenin rahibi Sebastian Rossouw, insanları Mandela için duya etmeye çağırdı. Rossouw, Mandela’yı “Karanlıkta aydınlık”, “Utanca karşı özür dileme kapasitesi” olarak nitelendirdi.

Kilisenin dışında ise bir sonraki törene katılacaklar bekliyordu. 60 yaşındaki Olga Mbeke, Apardheid rejiminin şiddetine ilişkin, “Eylemlerimizde polis geliyordu ve bize gaz bombaları ile saldırıyordu. Biz kendimizi kurtarmak için kaçıyorduk. O zaman Mandela da dahil bütün savaşçılar için dua ediyorduk. O bizim için mücadele etti. Şimdi dinlenmesi gerekiyor. Biz onun ruhunun barışa ulaşması için dua ediyoruz” diyerek, duygularını anlattı.

Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, dün Pazar günü ülke genelinde ilan edilen ulusal yas için herkesi törenlere katılmaya çağırmıştı.

“Özgürlük bilincini bize aşılayan özel devrimci için hepimiz ağlamalıyız, dua etmeliyiz, mümkün olduğunca fazla sesin katılmasıyla şarkı söylemeliyiz, dans etmeliyiz” dedi.

Zuma sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz Güney Afrikalılar, kendimizi daha iyi hissetmek için, mutlu olduğumuz zaman da şarkı söyleriz, üzgün olduğumuzda da. Madiba’yı onu en iyi tanıdığımız şekli ile kutlayalım, Madiba için şarkı söyleyelim.”

ANC ise, en ünlü yöneticilerini, şahsiyetleri, protestan kiliselerine, sinagoglara ve butist tapınaklara da gönderecek.

Ülkedeki bütün basın Mandela’ya ilişkin haber yaparken, halkın büyük bir bölümü ise, Johannesburg’daki evi, eski evinin önüne, özgürlüğüne kavuştuktan sonra ilk konuşmasını yaptığı Cap’taki belediye önüne giderek tören düzenledi.

Bugün düzenlenecek dini törenler ardından yarın da parlamentoda bir etkinlik düzenlenecek. Salı günü ise Mandela’nın 2010 yılı Temmuz ayında en son halkın karşısına çıktığı Soccer City’deki Stadyum’da resmi bir tören düzenlenecek.

Mandela’nın naaşı Çarşamba günü Buildings Birliği’nin amfitiyatrosuna getirilecek. Burada da 3 gün ziyarete açık kaldıktan sonra Pretoria’daki askeri üste bir tören düzenlendikten sonra doğum yeri olan Orta Cap bölgesine gönderilecek.

Orada ise, havaalanından alınacak olan naaşı 40 kilometre uzaklıkta olan Mandela’nın doğduğu ve kendi deyimi ile hayatının en güzel yıllarını geçirdiği Qunu’ya götürülecek.

Burada da Mandela’nın kabilesi Thembus’lar geleneksel bir tören düzenleyecek. Mandela 15 Aralık günü, anne ve babası ile üç çocuğunun yanına gömülecek.

Mandela’nın cenaze törenine, eski ve yeni devlet başkanları, hükümet liderleri, ruhani liderler, sanatçıların katılması bekleniyor.