İspanya’da Sevilla’dan Madrid’e gelen binlerce kişi boğa güreşlerini protesto etti.

Güreşlerin İspanya’nın kültürü olarak anılmasına tepki gösteren eylemciler, “Eğer boğa güreşleri İspanya’nın simgesiyse ben İspanyol değilim” dedi.

Eylem, boğa güreşi karşıtı lobinin bir boğanın öldürülmek için mızraklanmasıyla biten ünlü festivalin başarıyla yasaklanmasının ardından gerçekleşti.

Castilla y Leon’un yerel hükümeti, kuzey bölgenin tartışmalı Toro de la Vega festivalinde atlıların boğayı kovalayarak izleyicilerin gözü önünde mızraklayarak öldürmesi üzerine haziran ayında boğaların kentteki festivallerde öldürülmesini yasaklamıştı.



Madrid’deki protestocular, “Boğa güreşi vahşetin okuludur” ve “Boğa güreşi ulusal bir utançtır” yazılı dövizler taşıdı. Party Against the Ill-Treatment of Animals (Hayvanlara Kötü Muameleye karşı Parti) sözcülerinden biri, “Boğa güreşi ve tüm diğer kanlı gözterileri sonlandırmanın zamanıdır” dedi.

39 yaşındaki Chelo Martin Pozo, “Boğalar hissediyorlar ve acı çekiyorlar” dedi ve ekledi: Boğa güreşleri ulusal bir utançtır ve eğer güreşler beni temsil edecekse ben İspanyol değilim.”



İspanya’nın ilk boğa güreşi yanlısı lobisi, yetiştiriciler, matadorlar ve “aficionados” denilen destekçilerden oluşan Bull Foundation (Boğa Vakfı) geçtiğimiz yıl kuruldu.

Vakıf, bu tartışmalı hobi lehine bir dizi eylem düzenlemişti. Bunlardan biri; boğa güreşlerinin başkenti olan Valencia’da Mart ayında binlerce kşiyle gerçekleşmişti. İspanya’nın en büyük üçüncü kenti olan Valencia aynı zamanda, boğaların boynuzlarına bir el feneri yerleştirerek kaybetme geleneği “bous embolats”ın yasaklandığı kenttir.

“Aficionados” ise boğa güreşlerini flamenko gibi İspanyol kültürünün sanatsal bir parçası olarak görüyor.



* Kaynak: https://www.theguardian.com/world/2016/sep/11/thousands-rally-in-madrid-to-demand-an-end-to-bullfighting

* Bu yazı Sendika.org tarfından Türkçeleştirildi.