Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Aun, Suudi Arabistan'ı, istifa eden Lübnan Başbakanı Saad el Hariri'nin  durumuyla ilgili açıklama yapmaya çağırdı.

Aun, "Hariri'nin söyledikleri gerçeği yansıtamaz. Bunlar, Suudi Arabistan'da yaşadığı şüpheli ve esrarengiz durumun bir sonucudur" dedi.

"Lübnan, başbakanının uluslararası antlaşmalarla ve devletler arası hukukla çelişen bir durumda tutulmasını kabul edemez" ifadesini kullanan Aun, Suudi yetkililerin açıklama yapmasını istedi.

Suudi Arabistan, Lübnan'daki Hizbullah'ın kendilerine savaş ilan ettiğini öne sürerek bu ülkedeki tüm vatandaşlarını derhal geri çağırmıştı.

Reuters'a konuşan Lübnanlı yetkililer ise Hariri'nin Suudi Arabistan tarafından "kaçırıldığını" ve dokunulmazlığa sahip olması gerektiğini yabancı diplomatlara aktardıklarını söylediler.

NE OLMUŞTU?

Lübnan Başbakanı Saad el Hariri 4 Kasım’da yaptığı televizyon konuşmasıyla istifa ettiğini duyurdu.

Açıklamasında İran ve Hizbullah’ı eleştiren Hariri, "Refik El Hariri'nin (Lübnan'ın 2005 yılında suikaste uğrayan eski başbakanı ve Saad el Hariri'nin babası) öldürülmesinden önceki havayı andıran bir iklimdeyiz. Hayatıma yönelik, gizli kapaklı bir komplonun hazırlandığını hissediyorum" diye konuştu.

Lübnanlı yetkililer ve Hizbullah, başbakanlıktan istifa eden Hariri'nin Suudi Arabistan'da kendi isteği dışında tutulduğunu öne sürüyor.

Reuters'ın Lübnan hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Cumartesi günü Riyad'da Lübnan başbakanlığı görevinden istifa ettiğini açıklayan Saad Hariri Suudi Arabistan'da kendi rızası dışında tutuluyor.

Reuters'a konuşan üst düzey bir hükümet görevlisi Hariri'nin hala Lübnan'ın başbakanı olduğunu söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

"Hariri'yi özgürlüğünü sınırlayarak Riyad'da tutmak Lübnan'ın egemenliğine saldırıdır. Bizim onurumuz Hariri'nin onurudur. Beyrut'a geri dönmesi için (yabancı) devletlerle birlikte çalışacağız."  Aynı yetkili Lübnan'ın dış ve Arap ülkelerinden Hariri'nin serbest bırakılması için Suudi Arabistan'a baskı yapmalarını istemeyi düşündüğünü söyledi.

Diğer taraftan Saad Hariri'nin bugün Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bulunan Fransa Büyükelçisi ile görüştüğü bildirildi.

Hariri'nin makamından yapılan açıklamada eski Başbakan'ın son iki günde Avrupa Birliği, İngiltere ve ABD diplomatlarıyla da görüşmeler yaptığı belirtildi. Riyad'da bir televizyon açıklamasıyla istifasını duyuran Hariri henüz ülkesine dönmedi.

(Kaynak: Sputnik)