TRABLUS - Libya'da Muammer Kaddafi yönetiminin uzun iktidarına karşı çıkan protestocuların dört kentte sokağa döküldüğü, çatışmalarda en az 14 kişinin öldüğü belirtiliyor.

Başkent Trablus'a 145 kilometre uzaklıktaki Zenten kentinde de şiddetli çatışmalar çıktı.

Kurina gazetesinin internet sitesindeki haberde, ülkenin güneybatısındaki kentte bazı karakollarla devrim komitelerine ait binaların ateşe verildiği ileri sürüldü.

İsviçre'de oturan Libya Hakikat ve Adalet Komisyonu başkanı Fethi El Verfali, dün gece Beyide'de 11 protestocunun öldüğünü, çok sayıda protestocunun da yaralandığını söyledi. Verfali, bugün Zentana kentinde iki, Ricban'da ise bir protestocunun öldüğünü bildirdi. Verfali'nin yayımnladığı bir video kasette, Zentana'da göstericilerin "Kahrolsun Kaddafi. Kahrolsun rejim" yazılı pankart taşıdıkları görülüyor.

Muhalif internet sitesi El Yum da doğudaki Beyide kentinde İç Güvenlik Güçleri'nden keskin nişancıların dört protestocuyu öldürdüğünü duyurdu. Site bugün Bingazi kentinde gösterilerin devam ettiğini de yazdı.

Sürgündeki bir muhalefet lideri Faiz Cibril, "Libyalılar bugün korku bariyerini aştı, şafak göründü" dedi.

Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, başkent Trablus'ta ise hükümet yanlıları gösteri yaptı, yer yer trafiği engelledi. Resmi haber ajansı JANA da bugün Kaddafi'yi kastederek, "devrimin kardeş lideriyle ebedi birliği" göstermek için Trablus ve diğer kentlerde binlerce kişinin gösteri yapacağını duyurdu.

Görgü tanıkları, başkentte göstericilerin otomobillerinden Libya bayrakları sallayarak Kaddafi lehine slogan attıklarını, bunun dışında kentte hayatın her zamanki gibi devam ettiğini söylediler.

Merkezi New York'ta buluna İnsan Haklarını İzleme örgütü de, güvenlik güçlerinin ez az 14 kişiyi gözaltına aldıklarını bildirdi.

Dünden itibaren gösterilerin başlaması üzerine Kaddafi halkı durdurmak için hemen harekete geçerek memurların maaşlarını iki katına çıkarma sözü verdi ve dün 100 kadar muhalif İslamcı militanı serbest bıraktı.

Libya hükümeti basın üzerinde sıkı kontrol uyguladığı için haberler bağımsız kaynaklarca doğrulanamıyor.

Libya'da hükümet karşıtı göstericiler, "öfke günü" olarak adlandırdıkları protesto gösterisi için sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla destek toplamaya çalışıyorlardı. 

Guardian gazetesi ve BBC'nin haberlerine göre, Tunus ve Mısır'dan etkilenen aktivistler, Facebook ve Twitter gibi siteler vasıtasıyla gösteri planlarken, bazı insan hakları grupları, güvenlik güçlerinin muhtemelen eylemcileri bastıracağı uyarısında bulunmuşlardı.

40 yıldır Muammer Kaddafi'nin yönetimiyle sıkı sıkıya kontrol altına tutulan Libya halkının bir bölümü işsizlik, eşitsizlik ve siyasi özgürlüklere getirilen kısıtlamalardan şikayet ediyor. Ancak bazı uzmanlar, hükümet toplumsal hoşnutsuzluğu gidermede petrol gelirlerini kullanabileceği için Libya'da Mısır türü bir isyanı pek ihtimal dahilinde görmüyorlar.

1969'da darbeyle iktidara gelen Kaddafi, ülkesinin Batı tarzı demokrasiye ihtiyacı olmadığını, çünkü vatandaşların "siyasi komiteler" olarak adlandırılan taban örgütlenmesi vasıtasıyla kendi kendilerini yönettikleri, "Üçüncü Evrensel Teori" olarak adlandırdığı kendi sisteminin mevcudiyetini hatırlatıyor.

Gazeteport