Libyalı yetkililer, iki yıl önce Cezayir'de bir doğal gaz santraline saldırı emri veren El Kaide liderlerinden Muhtar Belmuhtar'ın Libya'ya düzenlenen bir hava saldırısında öldürüldüğünü açıkladılar.

BBC Türkçe'deki habere göre, Libya hükümetinden yapılan açıklamada eski El Kaide liderlerinden Belmuhtar'ın doğudaki Ecdebiye kentinde öldürüldüğünü bildirdi.

ÖLÜMÜ KANITLAYAN BİR BİLGİ SUNULMADI

ABD de Belmuhtar'ı hedef alan bir operasyon düzenlendiğini ve saldırının başarılı olduğunu belirtti, ancak ayrıntı vermedi.

ABD de Libya da Belmuhtar'ın öldüğünü kanıtlayacak bir bilgi sunmadı.

Bunun için muhtemelen bir DNA testi, ya da kendi grubunun Belmuhtar'ın öldüğüne dair açıklama yapması gerekiyor.

Daha önce de birçok kez Belmuhtar'ın öldürüldüğü yolunda haberler alınmıştı.

BELMUHTAR KİMDİR?

Cezayir doğumlu Muhtar Belmuhtar, İslam Mağribi'ndeki El Kaide'nin önde gelen liderlerinden biriydi, ancak daha sonra kendi grubunu kurmak için örgütten ayrılmıştı.

Belmuhtar, adını 2013 yılında Cezayir'deki Amenas doğaz gaz santraline düzenlenen saldırıyla duyurdu.

Belmuhtar'ın emriyle düzenlenen bu saldırıda yaklaşık 800 kişi rehin alındı ve çoğu yabancılardan oluşan 40 kişi öldürüldü.

Öldürülenler arasında altı İngiliz ve üç Amerikalı da bulunuyordu.

ABD Belmuhtar'ı 'terör suçlusu' ilan etti ve Belmuhtar'ın batının çıkarlarına tehdit oluşturmaya devam ettiğini vurguladı.

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Albay Steve Warren, "Libya'daki karşı-terör operasyonunun hedefinin Belmuhtar olduğunu artık teyit edebilirim. Kendisinin terör eylemlerine önderlik etmekte uzun bir geçmişi var, kişisel olarak El Kaide'ye bağlılığı da sürüyor" dedi.