Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Halep’teki üniversite kampüsüne yönelik saldırıyı Suriye hükümet güçlerinin gerçekleştirdiği yönündeki iddiaları aşağılayıcı ifadeler olarak tanımladı.

Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de Devlet Başkanı İmamali Rahman ve Hamrokhon Zarifi ile bir araya gelen Lavrov, Tacik meslektaşı ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Bu tür iddialar ortaya atmak iğrenç" ifadesini kullandı.

Lavrov, "Terörizm, terörizmdir. BM dahil, ciddi siyasi liderlerin hepsi de bu olayı terörizm olarak nitelendirmişlerdir. Dün CNN'de, bu terör saldırısının, hükümet güçleri tarafından organize edildiğine dair, taraflı bir yorum dikkatimi çekti. Bu iğrenç bir şey. Daha da kötüsü, bunun büyük ve saygınlığı olan bir kanaldan gelmiş olması" şeklinde konuştu.

Türkiye’de de basının bir kısmı olay hakkında henüz yeterli bilgi gelmeden “Halep Üniversitesi’ne Esed Bombası!” haberleri yapmıştı. ( Örnek: http://yenisafak.com.tr/dunya-haber/halep-universitesine-esed-bombasi-46-olu-16.01.2013-456207 )

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Halep Üniversitesi’ndeki katliamı Beşar Esad’a bağlı güçlerin yaptığını iddia ederek kınamıştı.

Roketatarlı saldırı, hükümet kontrolündeki bölgede bulunan üniversite kampusunda yurtlar ve mimarlık fakültesi bölgesini hedef almış, öğrencilerin sınavda oldukları saatte düzenlenmişti. Muhaliflerin attığı iki roket isabet eden okulda 82 kişi ölmüş 160 kişi de yaralanmıştı.

UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova, bombalı saldırıyı sert şekilde kınamıştı. Bokova, Suriye'nin en eski bilim ve teknoloji üniversitesine yapılan ve 80'den fazla kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı kabul edilemez olarak nitelemişti. Genel Direktör Bokova, çatışmalara rağmen tek amaçları eğitimlerine devam etmek olan gençlere yönelik saldırının şoke edici ve üzücü olduğunun altını çizmişti. İrina Bokova, silahlı mücadele veren tüm güçlere de çağrıda bulunarak ne olursa olsun eğitim hakkına saygı duyulması gerektiğini hatırlatmıştı.