İranlı ve Suriyeli mevkidaşlarıyla bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Suriyelilerin mevcut durumunun sorumlusu sadece teröristler değil, bu durumdan Suriye'ye yaptırım uygulayan Batı da sorumlu" dedi.

Rusya'nın başkenti Moskova'da bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ve İranlı Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Sputnik'te yer alan habere göre, Lavrov'un basın toplantısından öne çıkanlar açıklamaları şöyle:

-Suriyelilerin mevcut durumunun sorumlusu sadece teröristler değil, bu durumdan Suriye'ye yaptırım uygulayan Batı da sorumlu.

-Suriye için siyasal çözüm dışında başka bir alternatif yok.

-Rus hava güçleri Halep'te son 10 gündür hava operasyonu düzenlemedi.

-Rus ya da Suriye hava güçlerinin İdlib kentindeki okulu hedef aldığı şeklindeki iddialar uydurma. Bu, bir dezenformasyon. Suriye hükümeti heyeti, yarın bile görüşmeler için Cenevre'ye gitmeye hazır. (Suriye'de Rusya tarafından ilan edilen) insani molanın, ABD tarafından muhaliflerin teröristlerden ayrılması için kullanılacağını düşünmüştük. Fakat bu olmadı. 

BM'nin de insani mola sırasındaki çalışmasını da profesyonel olarak tanımlamak mümkün değil. İnsani mola boyunca BM'nin insani yardım çalışanları da yeterince profesyonel davranmadı. Onların eylemsizliği, Halep'in doğusu mahallerindeki hasta ve yaralıların tahliye edilmesi planının işlememesine sebep oldu.

-Rusya, Suriye ve İran, Suriye'de terörle mücadeleyi barış görüşmeleri ile paralel olarak aktif hâle getirmek konusunda anlaştı.

-Teröristlerin silahları ile birlikte Irak'ın Musul kentinden Suriye'ye geçmesinin engellenmesi için önlemler alınmalı. 
Suriye için bir tür Marşal Planı uygulanmalı.

-Teröristlerin işini bitirmek gerekiyor. Nasıl ki Batılı partnerlerimizin terörle mücadelesi sadece lafta kalıyorsa, biz de uygulamada bu işi sonuna kadar götürmekte kararlıyız.

-Halep'te ılımlı muhaliflerin El Nusra'dan ayrılmayı planladığını gösteren bir belirti yok, bu nedenle onların da terörist gruplar ile aynı şekilde hedef sayılmasının zamanı geldi. Nitekim (ABD Dışişleri Bakanı) John Kerry de Halep'te terörist gruplardan ayrılmayan ılımlı muhaliflerin, aynı IŞİD ve El Nusra gibi meşru hedefler olacağını söylemişti.

-Irak'ın Musul kentinin IŞİD'den geri alınması için başlatılan operasyonun bölgedeki güçler dengesini ciddi anlamda etkileyeceğini düşünüyorum.