İsviçre'nin Zürih kentinde bir araya gelen Lavrov ve Kerry, görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. 

Lavrov, Kerry'le Suriye krizinin neredeyse her yönünü konuştuklarını ve Suriye'deki siyasal sürecin bu ay başlamasını ve erteleme gibi bir niyetleri olmadığını beklediklerini söyledi. 

GÖRÜŞMELERE DIŞARIDAN KATILACAĞIZ

Rusya, ABD ve Suriye Destek Grubu'ndaki diğer ülkelerin Suriyeli taraflar arasında yapılacak görüşmelere katılmayacağını belirten Lavrov, "Ancak sürece eşlik edeceğiz. Suriyelilerin anlaşma sağlaması için daha faydalı olacak bir formatta bu görüşmelere dışarıdan katılacağız" dedi.

MUHALİF GRUPLARLA İLGİLİ ÖNERİLERİMİZİ SUNDUK

Lavrov, görüşmelere katılacak muhalefet gruplarının belirlenmesi konusunda BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'ya güvendiklerini vurguladı. Lavrov, "Rusya ve ABD olarak, iktidarla yapılacak görüşmelere katılabilecek muhalif gruplarla ilgili önerilerimizi sunduk. Suriye Destek Grubu'ndaki diğer ülkeler de tekliflerini iletti. De Mistura, şu an tüm teklifleri inceliyor. BM yetkilisinin Suriye muhalefetini en geniş şekilde temsil edecek heyeti oluşturacağından eminim" ifadelerini kullandı.

İSLAM ORDUSU VE AHRAR UŞ-ŞAM TERÖR ÖRGÜTÜ

Lavrov, görüşmelere katılabilecekleri belirtilen İslam Ordusu ve Ahrar uş-Şam'ı terör örgütü olarak gördüklerini de yineledi.

IŞİD VE EL NUSRA ATEŞKESE DAHİL EDİLEMEZ

BM Güvenlik Konseyi'nde aralık ayında kabul edilen ateşkes kararının, Suriye'de izleyecekleri politikanın temelini oluşturacağını kaydeden Rus bakan, şöyle konuştu: "Bu karar çerçevesinde, IŞİD ve El Nusra Cephesi'nin bulunduğu bölgeleri kapsamayacak şekilde ateşkes tesis edilmesini sağlayacak koşulları ele aldık. Bu iki örgüt, ateşkes anlaşmasının kapsamına giremez. Onları yok edinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz."

(Kaynak: ANF)