Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye yönetiminin muhaliflerle eşzamanlı olarak askerleri kent merkezinden çekmeye hazır olduğunu söyledi.

 

Lavrov, St. Peterbsburg Ekonomik Forumu için Rusya'ya gelen Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile görüşmesinden sonra Rus 24 televizyonuna yaptığı açıklamada, "Suriye'deki konferansta en önemli maddelerden biri, hükümet ve muhalefet güçlerinin, uluslararası gözlemcilerin denetiminde kentlerden ve kasabalardan çekilmesi olacak" dedi.

 

Muallim ile görüşmesinde Suriye lideri Beşşar Esed'in kent ve kasaba merkezlerinden askerlerin muhaliflerle eşzamanlı çekilmesi önerisini destekleyeceği ve buna uymaya hazır olduğunu kaydeden Lavrov, "Şimdi bizim karşı tarafı da buna hazır hale getirmemiz ve Suriye'de faaliyet gösteren BM gözlemci misyonunun da buna göre planlarını yapmasını sağlamamız gerekiyor" diye konuştu.

 

LAVROV: MÜDAHALE FELAKET OLUR!

Rusya'nın İngilizce yayın yapan Russia Today televizyonuna özel açıklamada bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Suriye çok uluslu ve çok dinli bir ülke. Suriye'nin etnik ve dini toplulukları diğer ülkelerdeki akraba topluluklarıyla yakın ilişkiler içinde. Suriye'deki olaylar Lübnan'ı etkilemiş durumda bile. Orada etnik topluluklar arası çatışmalar ve anlaşmazlıklar yaşanıyor ve tüm bunlar bölgeyi kapsayabilir. Kürtlerin sorunu olabilir, Kürtler Suriye, Türkiye, Irak ve diğer ülkelerde de yaşıyor. Hristiyanların sorunu olabilir, Hristiyanlar Mısır'da şiddete maruz kalmaya başladı bile. Bu çok tehlikeli. Onlar orada asırlar boyu yaşıyordu ve bu dengenin bozulması faciaya yol açar" uyarısı yaptı.

 

SURİYE POZİSYONUMUZ DEĞİŞMEDİ

İngiltere Başbakanı David Cameron’un, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Los Cabos’ta yapılan G20 zirvesinde Suriye krizi ile ilgili pozisyonunda değişiklik olduğu yönündeki açıklamalarına cevap veren Lavrov, “Partnerlerimiz ABD ve İngiltere Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad rejiminin değişmesi konusunda hemfikir. Biz pozisyonumuzun dışarıda müdahale ile rejim değişikliğine izin verilmemesi yönünde olduğunu açıkladık. Bizim pozisyonumuz hep bu şekilde. Biz Suriye’de tüm tarafların masaya oturmasını ve diyalogla sorunlarını çözmelerini istiyoruz. Başbakan Cameron’un Putin’in pozisyonunu değiştirdiği yönündeki açıklaması doğru değil” dedi.

 

Suriye’de rejim değişikliğine sadece Suriye halkının karar vereceğini ifade eden Lavrov, tüm tarafların masaya oturmasını azınlık ya da çoğunluk herkesin kendini güvende hissedecek şekilde ülkenin geleceği ile ilgili karar vermesi gerektiğini söyledi.

 

SİLAHLAR TAMAMEN SAVUNMA AMAÇLI

Lavrov, “Moskova'nın Ekosu” radyosuna yaptığı açıklamada ise, İngiliz sigorta şirketinin teminatı çekme kararının, “İngiliz sigorta sisteminin güvensizliğini” gösterdiğini belirtti. Geminin, hava savunma sistemleri ve onarımı yapılan 3 helikopteri taşıdığını kaydeden Lavrov, şunları bildirdi:

 

“Batı medyasının Rus gemisiyle ilgili tepkisi belirli bir kampanyanın parçasıdır. Bunun çok da ahlaklı bir kampanya olmadığını söylemeliyim. Suriye'ye savaş gemisi göndermiyoruz. Biz kamuoyuna açık bir şekilde Suriye ile imzaladığımız silah satışı sözleşmesinin gereklerini yerine getirdiğimizi açıkladık. Bu silahlar tamamen savunma amaçlı ve çoğunlukla da hava savunma sistemleri. Bunlar halka karşı kullanılamaz. Sadece dış saldırılara karşı kullanılabilir.”

 

Lavrov, bugünlerde tartışılan geminin, hava savunma sistemleri taşıdığını belirterek, “Gemide 2008 yılındaki sözleşmeye göre onarılan 3 helikopter var. Bunlar Sovyet helikopterleri. Bunlar Sovyetler döneminde Suriye'ye verilen helikopterler. 2008 yılında bunların onarılmasıyla ilgili sözleşme yapıldı” diye konuştu.

 

‘NASIL YÖNETİLECEKLERİNE SURİYE HALKI KARAR VERMELİ’

Suriye lideri Beşar Esad'ın görevi bırakması halinde kendisine dokunulmazlık verilebileceğine dair haberleri nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Lavrov, “Kendilerini kimin yöneteceğine ve nasıl yaşayacaklarına Suriye halkı karar vermeli. Dış güçlerin yapması gereken, ülkedeki tüm güçlerin masaya oturup gelecekleriyle ilgili müzakerelere başlamasını sağlamak olmalı” dedi.

 

‘MÜDAHALE FELAKET OLUR’

Lavrov, bir başka soru üzerine de Suriye'ye yönelik bir müdahalenin bölge için felaket anlamına geleceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Suriye çok sayıda etnik ve dini topluluğun bir arada yaşadığı ülke. Buradaki dini grupların başka ülkelerle de ilişikleri var. Lübnan, Suriye'deki gelişmelerden etkilenmeye başladı bile. Burada etnik gruplar arasında ortaya çıkabilecek çatışmalar tüm bölgeye yayılabilir. Mesela Kürt sorunu. Kürtler hem Suriye'de hem Türkiye'de hem Irak'ta hem de diğer ülkelerde yaşıyorlar.”

 

RUSYA: SURİYE KONFERANSI 30 HAZİRAN'DA CENEVRE'DE OLACAK

Rusya'nın teklif ettiği Suriye ile ilgili uluslararası konferansın 30 Haziran'da Cenevre'de yapılacağı iddia edildi.

 

Ria Novosti ajansına konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, "Görüşme 30 Haziran'da Cenevre'de yapılacak" bilgisini verdi.

 

12 Haziran'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye krizinin barışçıl yollarla çözüme kavuşması için uluslararası bir konferans düzenlemeye hazır olduklarını duyurmuştu. Suriye'de muhalefet üzerinde etkisi olan ülkelerin de konferansa davet edileceğine değinen Lavrov, "Burada gerçekleşen zirvenin formatı BM Güvenlik Konseyi'nin Kofi Annan'ın misyonu çerçevesinde belirlediği kararların uygulanmasının desteklenmesi şeklinde olacak" demişti. Rusya, konferansa; Türkiye, İran, Ürdün, Lübnan, Suudi Arabistan, Irak, Katar, Arap Ligi ve Avrupa Birliği'nin temsilcilerinin katılmasını talep etmişti.