Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batılıların 'terörle mücadele' için Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın devrilmesi ön şartından vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

El Meyadin televizyonunun haberine göre Rusya Dışişleri Bakanlığına bağlı Uluslararası İlişkiler Vakfı’nda bir konuşma yapan Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ‘terörle mücadele’ için Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın çekilmesini ön şart olarak koşmanın yararlı ve gerçekçi olmadığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Lavrov, “Rusya’nın bazı ortakları, hala bu ön şartlarında ısrar ediyorlar. Biz onlardan bu isteklerinden vazgeçmelerini istiyoruz. Çünkü o zaman terörle mücadele daha işlevsel olacaktır. Batılıların söylediklerinin aksine Beşar Esad, hala Suriye’nin yasal cumhurbaşkanıdır” dedi.

‘BEŞAR ESAD YASAL CUMHURBAŞKANIDIR’  

Lavrov sözlerine şöyle devam etti: “Onlar, Suriye krizinin çözümüyle ilgili her meseleyi Beşar Esad’ın iktidardan çekilmesiyle ilişkilendirmeye çalışıyorlar ve Esad’ın yasal cumhurbaşkanı olmadığını söylüyorlar. Bu, Saddam Hüseyin’in ve Muammer Kaddafi’nin devrilmesinde kullandıkları yöntemin aynısıdır. Ancak Beşar Esad’ın cumhurbaşkanlığı tamamen yasaldır.”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in terörle mücadele için önerdiği bölgesel koalisyon planına da değinen Lavrov, şunları söyledi:

“Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz haziran ayında Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’le yaptığı görüşmede IŞİD ve diğer terörist grupların tehlikesine karşı tüm tarafların çabalarını birleştirmeye yönelik bir plan önerdi.

Bu plan birinci derecede Suriye ve Irak orduları ve Kürt güçleri ile yani sahada IŞİD’le savaşan tüm güçlerle ilgilidir. Suriye ordusu bugün IŞİD’le mücadelede en işlevsel güçtür.

Beşar Esad’ı kimyasal silahların yok edilmesi sırasında meşru görüp onun terörle mücadelesini gayri meşru görmemiz mümkün değildir.”

Putin’in terörle mücadele planın geniş bir desteğe sahip olmasını umduklarını belirten Lavrov, “Amerika’nın, Avrupa’nın, Körfez ülkelerinin ve diğer bölge ülkelerinin şimdiye kadar verdiği tepkiler gösteriyor ki artık herkes aşamalı olarak herkesi tehdit eden teröre karşı mücadele için ortak çaba gösterilmesine öncelik verilmesi gerektiğini anlıyor” dedi.

IŞİD’in Tedmur kentindeki tarihi eserleri tahrip etmesini de kınayan Lavrov, IŞİD’in bu eylemleriyle dünya kültürüne darbe vurduğunu söyledi. (Yakın Doğu Haber)