Kazakistan'ın başkenti Astana'daki Suriye görüşmelerinde Rus heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrentyev, Deyr ez Zor'daki başarılı operasyonlar sayesinde IŞİD'le mücadelenin yakın gelecekte sonlanacağına inandığını ifade etti.

Astana-6 kapsamında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Lavrentyev, "Geçen aylarda sahada çok olumlu gelişmeler yaşandı. Suriye hükümet güçleri, Deyr ez Zor'daki kuşatmayı kırdı ve bölgedeki IŞİD mevzilerine yönelik operasyonlarını sürdürüyor. Önümüzdeki aylarda terör örgütleriyle mücadelenin tamamlanacağını ve Suriye hükümetini devirmeye çalışan diğer muhalif gruplarla mücadeleyi konuşabilmeyi umuyoruz" dedi.

'MUHALEFETİN HÜKÜMETLE ORTAK ZEMİN ARAMASINI UMUYORUZ'

Rusya'nın Suriye'deki siyasi krizin barışçıl yollardan çözülmesini istediğini de kaydeden Lavrentyev, muhalefetten mevcut sorunlar için hükümetle ortak zemin aramasını beklediklerinin altını çizdi.

'RUSYA, TÜRKİYE VE İRAN BAŞKA ÜLKELERİN ÖNERİLERİNİ DEĞERLENDİRECEK'

Öte yandan Lavrentyev, garantör ülkeler Rusya, Türkiye ve İran'ın diğer ülkelerin gerilimi azaltma bölgelerinde görev almayı talep etmesi halinde bu ülkelerden gelecek önerileri değerlendireceğini belirtti.

Şu ana dek güneyde Ürdün sınırında, Şam yakınındaki Doğu Guta'da ve Humus'un kuzeyinde kurulan üç gerilimi azaltma bölgesinde Rus güçleri tarafından gözetiliyor.

6. tur görüşmelerinde taraflar, İdlib'de kurulması planlanan gerilimi azaltma bölgesinin detayları üzerinde duruyor.

"DÖRDÜNCÜ ÇATIŞMASIZLIK BÖLGESİ ÜZERİNDE ANLAŞMAYA ÇOK YAKINIZ"

Lavrentiev, dördüncü çatışmasızlık bölgesi üzerinde anlaşmaya çok yakın olduklarını belirterek İdlib'de Türkiye, Rusya ve İran'dan gözlemci güçlerin yer almasını öngördüklerini bildirdi.

Lavrentiev, Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Suriye konulu 6. toplantının ilk gününü, görüşmelerin yapıldığı Rixos President Oteli'nde basın mensuplarına değerlendirdi.

"Dördüncü çatışmasızlık bölgesi üzerinde anlaşmaya çok yakınız" diyen Lavrentiev, "İran ve Türk heyetleriyle görüştük. BM Temsilcisi Staffan de Mistura ve ABD temsilcisi ile de görüştük. Tüm taraflar olumlu tavır sergiliyor" ifadesini kullandı.

Lavrentiev, dört çatışmasızlık bölgesini içeren paketin en önemli unsurunun bölgelerde görev alacak güçlerle ilgili olduğunu belirtti.

Rus Temsilci, "Bu toplantı çatışmasızlık bölgelerinin oluşturulması açısından sonuncudur. Ancak Suriye krizinde çözülecek çok konu var. Astana süreci devam edecek" diye konuştu.

Bir gazetecinin İdlib'de hangi güçlerin yer alacağına ilişkin sorusuna Lavrentiev, "Üç garantör ülkeden de gözlemcilerin yer alması öngörülüyor. Humus ve Doğu Guta'da olduğu gibi İdlib bölgesinde de Rus askeri polisi görev alacak" yanıtını verdi.

Lavrentiev, çatışmasızlık bölgelerinin uygulanmasını denetleyecek koordinasyon komitesinin kurulmasıyla ilgili anlaşmaya varıldığını ifade etti.

Ekim ayında yapılması muhtemel 7. toplantıya yeni gözlemci ülkelerin katılabileceğini bildiren Lavrentiev, ABD'nin rolüne ilişkin şunları söyledi:

"Biz, Amerikalı ortaklarımızla iletişimimizde sürekli söylüyoruz. Suriye topraklarında ABD unsurlarının bulunması yasa dışıdır. Uluslararası hukuk açısından ABD güçlerinin (Suriye’nin kontrol ettiği) yerleşimleri bombalamasına izin verilemez."

Lavrentiev, bir soru üzerine, "Kürtlerle ilgili konulara değinilmedi. Bir sonraki Astana toplantılarında ele alacağız" bilgisini verdi.