Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Kerkük Sorumlusu Aso Mamend, Iraklı güçlerin kendilerine, KYB’nin, Kerkük’e yeni vali ataması için, İl Meclisi’nin yarın toplanacağını bildirdiğini söyledi.

Süleymaniye’de basın toplantısı düzenleyen Aso Mamend, dün geceyi Kerkük’te geçirdiğini, kentte durumun sakin olduğunu ve bütün halkın evlerine geri döndüğünü dile getirdi. Mamend bugün de Kerkük’e döneceğini ifade etti.
 
Rudaw'ın haberine göre Heşdi Şabi güçlerinin yarın kentten çekileceğini söyleyen Mamend, valilik makamının kendi payları olduğunu ve en yakın zamanda yeni bir kişi atayacaklarını belirtti.
 
Mamend, “Politbüro, Bağdat’a, ‘Kerkük’te kontrol poliste olmalı’ demek için beni görevlendirdi. Ayrıca Abadi’nin temsilcisine Heşdi Şabi’nin çekilmesi gerektiğini söyledik” diye konuştu.
 
Kerkük’te vatandaşlara yönelik hak ihlalleri hakkında Mamend, “Bu olaylar yaşanmıştır. Heşdi Şabi’nin bazı hırsız ve çeteleri Kürtlerin evlerine yöneliyor ama durum sakin ve halk evlerine dönmüş durumda. Halkın korunacağı teminatı da verildi” ifadelerinde bulundu.
 
Mamend son olarak şunları söyledi:
 
“Eğer referandum yapılırsa Kerkük tehlikeye girecek denildi. Daha sonra da Kerkük’e saldırı oldu, şiddetli bir çatışma yaşandı ancak güçler karşı koymadı. Çekilmek en iyi seçenekti. Çünkü çekilmeseydik binlerce peşmerge şehit düşecekti.”