Geçtiğimiz günlerde hidrojen bombası denemesi yapan Kuzey Kore TSİ 01:10 sularında bir füze denemesi daha gerçekleştirdi.

Reuters’ın haberine göre, türü ilk anda tespit edilemeyen füze başkent Pyongyang’ın Sunan bölgesinden doğuya doğru fırlatıldı. Japonya’da Hokkaido ve Tohoku bölgelerinde yaşayanlara sığınaklara gitmeleri için uyarı yapıldı. Güney Kore ve ABD orduları, füzeyle ilgili bilgilere ulaşmak için çalışma yürütüyor.

Japonya hükümet sözcüsü Yoshihide Suga, fırlatılan füzenin ülkenin kuzeyindeki Cape Erimo Adası’nın 2000 km doğusuna düştüğünü kaydetti.

Güney Kore Savunma Bakanlığı ise yaptığı son açıklamada Kuzey’den ateşlenen füzenin muhtemelen 3.700 kilometre mesafe katettiğini ve maksimum 770 kilometre yükseliğe ulaşarak, Japonya üzerinden Pasifik Okyanusu’na düştüğünü açıkladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçtiğimiz gün, nükleer programını ve balistik füze denemelerini sürdüren Kuzey Kore’ye şimdiye kadarki “en sert yaptırımları” talep eden karar tasarısını oybirliği ile onaylamıştı.

Bu yaptırım kararı Kuzey Kore’ye rafine petrol ve petrol ürünleri ihracatında sınırlama getirirken ülkenin en büyük gelir kaynağı kömür ihracatının ardından 760 milyon doları bulan ikinci gelir kaynağı tekstile de ihracat yasağı koymuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, “Kuzey Kore’nin sürekli yaptığı bu provokasyonları durdurmanın tek yolu, onlar üzerindeki diplomatik ve ekonomik izolasyonu artırmak,” diye konuştu.

Kozey Kore Dışişleri Bakanlığı ise BMGK’nın bu kararı öncesinde çok sert bir açıklama yayınlamıştı. Açıklamada ‘Kuzey Kore’nin alacağı yeni önlemler ABD’nin tarihindeki en büyük acıyı ve ızdırabı yaşamasına neden olacak’ satırlarına yer verilmişti.