ABD ordusu, Kuzey Kore'nin kısa menzilli 3 balistik füze fırlattığını ve füzelerin Japonya'nın üzerinden geçerek denize düştüğünü duyurdu.

Japonya hükümeti, Kuzey Kore'den fırlatılan balistik füzenin, ülkenin kuzey kentlerinin üzerinden geçerek, karaya yaklaşık 1180 km mesafede denize düştüğünü açıkladı.

Kuzey Kore son dönemde bir dizi füze denemesi gerçekleştirmiş olmasına karşın ilk kez Japonya üzerinden geçen ve balistik olduğu düşünülen bir silah kullanmış oldu.

İlki 1998, ikincisi de 2009'da olmak üzere daha önce iki kez Kuzey Kore'nin roketleri Japonya üzerinden geçmişti. Kuzey Kore, o dönemlerde bunların silah değil, uydu fırlatmak için kullandığı roketler olduğunu açıklamıştı.

BBC'nin Tokyo muhabiri Rupert Wingfield-Hayes, bunun nükleer savaş başlığı taşıma potansiyeli bulunan ilk füze olabileceğini söylüyor.

Japonya devlet televizyonu NHK, füzenin Hokkaido'daki Erimo Burnu'nun doğusuna düştüğünü ve herhangi bir zarara neden olmadığını duyurdu.

Güney Kore ordusu, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'ın yakınından fırlatılan füzenin 2700 km mesafe katettiğini ve 550 km yüksekliğe ulaştığını açıkladı.

Japonya'nın, yerel saatle sabah 05.58'de (TSİ 23.58) fırlatılan füzeyi havada imha etmek için herhangi bir girişimde bulunmadığı açıklandı. Ancak, füzenin fırlatılmasının ardından halkı sığınaklara gitmeleri için uyaran alarm sistemi devreye girdi.

Başbakan Şinzo Abe, Japon halkını korumak için en büyük çabayı sarf ettiklerini söylerken, hükümet füzenin menzili içinde kalan bölgelerde yaşayanlardan "önlem" almalarını istedi.

Füze denemesini "ölçüyü aşan" bir eylem olarak niteleyen Abe, "Bu zamana kadar karşılaşmamız olduğumuz, ciddi ve vahim tehdit, bölgesel barış ve güvenliği ciddi şekilde zedeliyor" dedi. Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang ile Hokkaido arasındaki mesafe kuş uçuşu yaklaşık 1500 km.

Japonya Kabine Genel Sekreteri Yoshihide Suga, Kuzey Kore'nin son füze denemesinin kendilerine tehdit oluşturduğunu ve Tokyo'nun buna sert şekilde cevap vereceklerini söyledi.

Suga füze denemesinin Birleşmiş Milletler kararlarını açıkça ihlal ettiğini belirterek "ABD, Güney Kore ve diğer ülkelerle birlikte çalışarak, doğru zamanda uygun cevabı vereceğiz" dedi.

apon medyası füzenin deniz düşmeden önce 3 parçaya ayrıldığını duyurdu.

PENTAGON DOĞRULADI

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon da, Pyongyang'ın Japonya'nın üzerinden geçen bir füze fırlattığını doğruladı.

Pentagon Sözcüsü Robert Manning olayla ilgili olarak bilgi topladıklarını, füzenin ABD için bir tehdit oluşturmadığını söyledi.

Öte yandan Güney Kore ve ABD'nin, Kuzey Kore tehdidine yönelik ortak askeri tatbikatı sürüyor.

Güney Kore'deki Ulchi-Freedom Guardian tatbikatına 17 bin 500 ABD ve 50 bin Güney Kore askeri katılıyor.

Kuzey Kore'nin füze denemelerini hızlandırması ve bunun karşılığında ABD'nin askeri müdahalede bulanabileceğine yönelik açıklamaları, Ağustos ayı başında bütün dünyada gerilimin artmasına yol açmıştı.

Son olarak Kuzey Kore devlet medyası, ülkenin lideri Kim Jong-un'un ABD'ye bağlı Guam adasına füze saldırısı planını şimdilik ertelediğini duyurmuştu.

Kuzey Kore, geçen ay kıtalararası balistik füze fırlatmasından bu yana Büyük Okyanus'taki ABD toprağı Guam Adasını vurma tehdidinde bulunuyor.

(Kaynak: BBC)