KUZEY KIBRIS’ta dün yapılan erken genel seçimlerde halk, iktidara talip 3 büyük siyasi partiye ‘koalisyon’ mesajı verdi. Seçimlerden büyük bir oy kaybıyla çıkan Ulusal Birlik Partisi’nde (UBP) Genel Başkan ve eski Başbakan İrsen Küçük, resmi olmayan ilk sonuçlara göre milletvekili seçilemedi.

172 bin seçmenin bulunduğu Ada’da Özkan Yorgancıoğlu liderliğindeki solcu Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) yüzde 38 oyla kazanan parti olurken, iki ay öncesine kadar iktidarda bulunan İrsen Küçük liderliğindeki Ulusal Birlik Partisi (UBP) ise, yüzde 27’yle ikinci sırada yer aldı.

Hükümetin Mayıs ayında düşürülmesinin ardından yapılan erken genel seçimler, ülke tarihinin en düşük katılımlı seçimi oldu. Sol görüşlü Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) seçimi boykot kararı almıştı. Seçmenlerin yüzde 69’u sandığa gitti. 2005 ve 2009 parlamento seçimlerinde katılım oranı yüzde 80’in üzerinde olmuştu.

RÜŞVET DOLARLARI

Katılım oranının düşmesine KUZEY KIBRIS siyasetindeki yolsuzluklar ve seçimin tatil aylarına denk gelmesi de neden oldu. KUZEY KIBRIS siyasetinde milletvekillerinin partiler arası transferi çok eleştiriliyordu. Bir milletvekilinin geçen ay meclis kürsüsünden havaya saçtığı 7700 dolar ‘rüşvet parası’ son skandal oldu.

DP YİNE KİLİT PARTİ

Sıcaklığın 45 dereceye ulaştığı güneş altında yapılan seçimlerde Serdar Denktaş liderliğindeki Demokrat Parti (DP) yüzde 23 oyla üçüncü parti olarak ‘kilit’ duruma yerleşti. Yüzde 5 seçim barajı bulunan Kuzey Kıbrıs’ta parlamentoya giren son parti yüzde 7 oyla Mehmet Çakıcı liderliğindeki Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) oldu.

Kuzey Kıbrıs seçim sisteminde seçmenler, partiler dışında milletvekillerini de tek tek belirleyebiliyor. Kimlerin milletvekili seçildiği, tercih ve karma oylarının sayımının ardından bugün belli olacak.

İRSEN KÜÇÜK SEÇİLEMEDİ

Seçimlerden büyük bir oy kaybıyla çıkan Ulusal Birlik Partisi’nde (UBP) Genel Başkan ve eski Başbakan İrsen Küçük, resmi olmayan ilk sonuçlara göre milletvekili seçilemedi. Kuzey Kıbrıs'ta seçim sisteminde seçmenler, milletvekili adaylarına tercih oyu da kullanarak parti sıralamasını belirleyebiliyor. UBP Lefkoşa bölgesinde 4 milletvekili çıkardı. Küçük'ün tercih oylarıyla geride kaldığı belirtildi. Yüksek Seçim Kurulu, itirazların ve yeniden sayımların ardından resmi sonuçlarını pazartesi günü ilan edecek.

MECLİSTE SON TABLO

Resmi olmayan sonuçlara göre 50 sandalyeli parlamentoda dağılım şöyle oldu:

CTP:      Yüzde 38    21 milletvekili

UBP:      Yüzde 27    14 milletvekili

DP:         Yüzde 23   12 milletvekili

TDP:       Yüzde 7     3 milletvekili

Diğerleri: Yüzde 5

(Hürriyet)