ABD Dış İlişkiler Konseyi Başkanı Richard Haass, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK),  Irak'ın Şengal bölgesi ile Suriye'nin kuzeydoğusunda yer alan Karaçok bölgelerine düzenlediği hava harekatına yönelik açıklama yaptı.

Hava saldırılarına tepki gösteren Haass, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Türkiye’nin IŞİD’le mücadele eden birliklere zarar vermesi gerekçesiyle artık Amerika’nın ortağı olamayacağını söyledi.

Haass, "Türkiye’nin Suriye’de Kürtlere karşı uyguladığı askeri harekatlar, Türkiye’nin Amerika’nın belki müttefiki olabileceğini ama asla ortağı olamayacağını gösterir nitelikte. ABD'nin politikasını, stratejik olarak tekrar değerlendirmenin zamanıdır” dedi.

Türkiye’nin saldırılarının IŞİD’le mücadeleye zarar verdiğini ifade eden Haass, “(Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan, Potus Kongresi çağrısını, Suriye’de YPG’ye saldırmak için kullanıyor ve IŞİD’e karşı verilen mücadeleyi zedeliyor. Eğer bu hareketlerine devam ederse, Mayıs’taki ABD ziyareti iptal edilmeli" ifadelerini kullandı.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN TEPKİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, TSK'nın Kuzey Irak ve Suriye’nin kuzeyine yapılan hava harekâtlarına tepki göstermiş ve "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyi ve Kuzey Irak'ta ne ABD'yle ne de IŞİD karşıtı koalisyonla uygun bir koordinasyon oluşturmadan saldırılar düzenlemesinden çok endişeliyiz. Endişemizi Türk hükümetine ilettik" demişti.

ABD liderliğinde IŞİD'e karşı savaşan koalisyon güçleri, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki Karaçok Dağı'na düzenlenen hava operasyonunu, saldırıdan 'bir saatten az süre önce' kendilerine bildirdiğini açıkladı.

ABD Hava Kuvvetleri'nden Albay John Dorrian, "Hava saldırılarının gerçekleşmesinden bir saatten daha kısa süre önce bilgi verildi. Bu yeterli değil. IŞİD'e karşı savaşta bir ortaktan ve müteffikten bekleyebileceğiniz türden bir koordinasyon değildi; bu, bir bildirimdi" dedi.

(Kaynak: Sputnik)