Suriye'de Kürtler üç gün önce iki şehrin denetimini ele geçirdikten sonra bugün de Derik kentinde hakimiyeti sağladı.

Alınan bilgilere göre bugün sabah erken saatlerde Kürtler, Derik kentinde siyasi ve askeri tüm kurumların denetimini ele geçirdi. Resmi güçler direniş göstermeden teslim oldu, herhangi bir şiddet olayı yaşanmadı.

9 Kasım günü de Mardin ile sınırı olan Dirbesiye ile Kürt, Arap ve Asurilerin yaşadığı Tiltemur kentlerinin denetimleri ele geçirilmişti. Saatlerce kuşatma altında kalan hükümet güçleri, kenti terk etmeyi kabul etmiş, herhangi bir çatışma yaşanmamış ve kimsenin burnu kanamamıştı.

SEREKANİYE’DE ÇATIŞMALAR

Bu arada Suriye güçleri bugün Serekaniyê (Raselayn) kentinde operasyonlarını yoğunlaştırdı. Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) denetimindeki alanlara yapılan operasyonlarda onlarca ölü ve yaralı olduğu bildiriliyor. Degermen (Mahete) mahallesindeki çatışmalarda ölü ve yaralıların Türkiye tarafına geçirildiği öğrenildi.

Yüzlerce ÖSO militanı 9 Kasım Perşembe günü Türkiye üzerinden Batı Kürdistan’ın Serêkaniyê kentine geçmişti. Günlerdir bu alanda çatışmalar yaşanıyor.

Suriye'den atılan bir roketatar mermisi de Ceylanpınar'daki araziye düştü. İlçede yaralılar olduğu öğrenildi. Yaralılar, ambulanslarla Şanlıurfa'daki çeşitli hastanelere kaldırıldı.

Suriye’de Kürtler, üçüncü yolu temsil ettiklerini belirterek, ne Batı destekli silahlı gruplar ne de Esad rejimi yanında yer aldı. Ayaklanmaların başlamasıyla birlikte Batı Kürdistan’da Kürtler “demokratik özerklik” projesi çerçevesinde yoğun bir örgütlenme içine girdi. Köy ve kent isimlerini Kürtçeleştiren Kürtler, anadilde eğitim okulları açtı, halk konseyleri ve savunma komitelerini kurdu. Kürtler arası birlik yönünde önemli mesafe kaydederek ortak bir Yüksek Kürt Konseyi oluşturdu ve YPG adı altında Kürt askeri gücünü inşa etti.

Kürtler 19-22 Temmuz tarihleri arasında bazı kentlerin denetimini ele geçirmişti. Kürtlerin kazanımlarından rahatsız olan başta Türkiye olmak üzere bazı güçler gelişmeleri engellemke için girişimlerde bulundu. Son haftalarda özellikle Türkiye bağlantılı olduğu iddia edilen grupların Kürtlere yönelik saldırıları yaşandı.