(ANF) Kürdistan’ın dört parçasından 39 Kürt çevresinin katılımıyla Selahaddin’de yapılan Kürt Ulusal Kongresi hazırlık toplantısından, kongrenin en geç bir ay içinde toplanması kararı çıktı. Toplantının ardından yayınlanan sonuç bildirgesinde, Kürt ulusal birliğinin bölge halkları ve siyasi güçleri için tehdit unsuru olmadığının altı çizildi.

Toplantıda BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, KCK Yürütme Konseyi Üyesi Sabri Ok da yer aldı.

Abdullah Öcalan’ın önerisini yaptığı Ulusal Kongre için Mesut Barzani de bir çağrı yapmıştı. Kongre için ilk adım dün Kürdistan Federe Bölgesi’nin Selahaddin kentinde atıldı. Saat 11.00’da başlayan ve dört saat süren toplantıya Kürdistan’ın dört parçasından 39 siyasi çevreden temsilciler katıldı.

Toplantı Federal Kürdistan Bölge başkanı Mesut Barzani’nin açılış konuşmasıyla başladı. Barzani, tüm katılımcıları YNK lideri Celal Talabani ve PKK Lideri Abdullah Öcalan adına selamladı.

HAZIRLIK KOMİTESİ 21 KİŞİDEN OLUŞACAK

Toplantıda, en geç bir ay içinde kongreye gidilmesi yönünde görüş birliğine varılırken, Kürt Ulusal Kongresi için gerekli hazırlıkları yapacak 21 kişilik bir hazırlık komitesinin oluşturulması kararlaştırıldı. Karara göre, bu komitede Kuzey Kürdistan’dan 6, Batı, Doğu ve Güney Kürdistan’dan ise 5’er temsilci yer alacak.

‘KÜRT ULUSAL BİRLİĞİ BÖLGE İÇİN TEHDİT DEĞİL’

Bir ilk niteliğinde olan toplantının sonuçları bir sonuç bildirgesi ile kamuoyuna duyuruldu. Tüm siyasi çevrelerin diyalog dili ve barışçıl demokratik yolları kullanmasına, birbirlerinin iradesine saygı göstermesine vurgu yapılan bildirgede, Tüm Kürdistani çevrelerin, dar partici, ideolojik yaklaşımlardan uzak durarak ulusal birliği esas alan bir duruş ve tutum içinde olması gerektiği vurgulandı. Kürt ulusal birliğinin bölgedeki diğer halklar ve siyasi güçler açısından da bir tehdit unsuru olmadığının da altı çizildi.

Kürt Ulusal Kongresi hazırlık toplantısı sonuç bildirgesinin tam metni şöyle:

 “Kürt ulusal kongresinin yapılmasına yönelik ilk adım 22 Temmuz 2013 tarihinde Federal Kürdistan Bölge Başkanlığı ofisinde Kürdistan’ın dört parçasından toplam 39 siyasi çevrenin katılımıyla gerçekleştirildi. Başkan Barzani’nin istemi ve öncülüğünde yapıldı.

Toplantının başında Sayın Barzani başta kendi adına olmak üzere Sayın Mam Celal ve Sayın Abdullah Öcalan adına tüm katılımcıları selamladı. Kongre çalışmalarının başarıyla gerçekleştirilebilmesi için birtakım stratejik hususun önemine dikkat çekti.

Toplantıya katılan tüm çevreler görüş ve düşüncelerini sırayla dile getirdiler. Bu çevreler Kürt halkının barış anlaşmasına ulaşması temelinde, ortak bir yaşam ve sorunların siyasal yollarla çözülmesine yönelik çalışılması ve Kürt sorununun barışçıl çözümü ve eşit yollarla meşru haklarının elde edilmesi hususlarını dile getirdiler.

TÜM PARÇALARIN ÇIKARLARI GÖZETİLMELİ

Toplantı diyalog dili ve barışçıl demokratik yolların kullanılmasına, Kürdistan’ın tüm parçalarının iradesine saygı gösterilmesine ve tüm parçaların özellikleri ve çıkarlarının göz önüne alınmasına dönük ortak tutum gösterdi. Kongrenin başarıya ulaşabilmesi için her türlü partici ve dar ideolojik yaklaşım ve tutumlardan uzak durularak çalışılmasının önemine değinildi.

Ayrıca kongrenin başarıya ulaşması ve Kürt halkının hedeflerinin ilerletilmesinin hizmet etmesi ve kongrenin pratikleşebilmesi için insan hakları, kadın hakları temelinde demokratik bir toplumun oluşturulması için adım atılmasına dikkat çekti.

TÜM SİYASİ ÇEVRELER KONGRENİN BAŞARISI İÇİN ÇALIŞMA YÜRÜTECEK

Tüm taraflar kongrenin amaç ve mesajlarının başarıya ulaşması ve kongrenin aldığı kararlar ile görevleri yerine getirmek için gerekli her türlü yol ve yöntemi, en uygun mekanizmayı kullanarak çalışma yürütülmesi konusunda ortak inançlarını ifade ettiler. Toplantı katılımcıları kadınların, gençlerin, sivil toplum örgütleri temsilcilerinin ve Kürdistani tüm halkların ortak yaşama eşit ve aktif katılmasına ağırlık verdiler.

Toplantı tüm Kürdistani siyasi partilerin ilişkilerinin güçlendirilmesine ve Rojava Kürdistan’ında Kürtlerin meşru haklarının ele edilmesi için siyasi çevrelerin ortak çalışmasının önemine dikkat çekti.

Toplantı, Kongre’nin en kısa zamanda gerçekleştirilebilmesi için tüm Kürdistanı temsil edecek 21 kişiden oluşan bir hazırlık komitesinin kurulmasına karar verdi.”

Toplantıya katılan siyasi çevrelerin isimleriyse şu şekilde açıklandı: 

1-PDK

2-YNK

3-PKK

4-KCD (DTK)

5-Partiya Demokrat a Kurdistana Îranê (PDKÎ)

6-BDP

7-Encumena Nîştimanî ya Kurd li Sûrya (ENKS)

8-Meclîsa Gelê Rojavayê Kurdistanê (EGRK)

9-Partiya Demokrat a Kurdistanê (rojhilat)

10-KNK

11-PJAK

12-Yekgirtûya Îslamî ya Kurdistanê

13-Komela Îslamî ya Kurdistanê

14-Tevgera Goran

15-Partiya Komünîsta Kurdistanê (Şui)

16-Partiya Sosyalîsta Demokrata Kurdistanê

17-Tevgera Îslamî ya Kurdistanê

18-Partiya Zehmetkêşên Kurdistanê

19-İnsan Hakları Derneği (İHD)

20-Partiya Azadiya Kurdistanê

21-PSK

22-HAK-PAR

23-KESK

24-Partiya Serbixoyî ya Kurdistanê

25-DÖKH

26-Komeleya Şoreşgerên Zehmetkêşên Kurdistana Îranê

27-Komeleya Komonîsta Îranê

28-Dicle Fırat Diyalog Grubu

29-Özgürlük ve Sosyalizm Partisi

30-Komelaya Zehmetkêşên Kurdistana Îranê

31-Sazmana Xebata Kurdistana Îranê

32-MEYA-DER

33-Halk İslami Hareketi

34-KADEP

35-DDKD

36-PÇDK

37-Partiya Ayînde ya Kurdistanê

38-YNDK

39-PDK-Bakur