Irak Parlamentosu'nda, Kürdistan referandumunda oy kullanan 10 Kürt parlamenterin vekilliğinin düşürülmesi için bir önerge hazırlandı.

Irak Parlamentosun'da geçtiğimiz günlerde, Kürdistan Bölgesi'nde gerçekleştirilen referandumda oy kullanan Kürt parlamenterlerin milletvekilliğinin düşürülmesi geçici bir heyeti oluşturulmuştu. Bu çerçeve bazı Kürt parlamenteri hakkında Federal Mahkemede dava açılmıştı.

Kanun Devleti Bloku üyesi Aliye Nuseyif, yaptığı açıklamada, söz konusu geçici heyetin, referandumda oy kullanan 10 Kürt parlamenterin milletvekilliğinin düşürülmesi için bir önerge hazırladığını belirtti.

Söz konusu listede Değişim Hareketi (Goran) ve Kürdistan İslami Topluluk (Komel) parlamenterlerinin isimleri bulunmuyor.

Irak Parlamento Başkanlığı'na sunulan önergenin bir sonraki oturumda oylamaya sunulması bekleniyor.

Rûdaw'a konuşan Irak Parlamentosu Kürdistan İslami Birlik (Yekgırt) Grup Başkanı Musena Emin, söz konusu kararın yasadışı olduğunu ve Irak Parlamentosu'nda başka krizlere yol açacağını belirterek, “Bunlar şoke olmuş durumda, bu şekilde intikam almaya çalışıyor. İrademizi kırma savaşı yapmaya çalışıyorlar” dedi.

Musena Emin, bu konuyla ilgili bir tek Kürt parlamenterlerin cezalandırılması halinde bütün Kürt bloklarıınn tavır alması gerektiğini ifade etti.