Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde dün Irak'taki tartışmalı bölgeler kapalı bir toplantıda ele alındı.

Fransa ve İsveç’in talebi üzerine gerçekleşen toplantı sonunda bir taslak hazırlandı. Taslak, toplantıya katılan 15 üye tarafından imzalandı.

Taslağın ilk maddesinde yer alan 'Kürtler'in haklarına saygı duyulması' ifadesi ise İngiltere’nin talebi üzerine çıkarıldı. Konu hakkında konuşan İngiltere'nin BM Büyükelçisi Matthew Rycroft, “Ülkem, Irak’ın toprak bütünlüğünü destekliyor. Referanduma karşıyız çünkü anayasaya uygun değil” dedi.

NE OLMUŞTU

İngiltere merkezli British Petrol, 2013 yılında Kerkük’te petrol çıkarmak istemiş ancak İKBY buna karşı çıkmıştı. Bunun üzerine İngiltere merkezli şirket geri adım atmak zorunda kalmıştı.

Chatham House Enstitüsü’nden konu hakkında konuşan Dr. Renad Mansur, şunları söyledi: “İngiltere, bölgede İran’ın etkisini azaltmak için Bağdat yönetimini destekliyor. İngiltere’nin tek amacı güçlü bir Merkezi Irak Yönetimi." dedi.

Mansur sözlerini şöyle sürdürdü: "Peşmerge Güçleri’nin geri çekilmesiyle Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçleri başta Kerkük olmak üzere tartışmalı bölgelere girdi. İngiltere bölgede İran destekli Heşdi Şabi’yi istemiyor ancak bu durumda peşmergeyi de nasıl destekleyeceğini bilmiyor.”

(Kaynak: Rudaw)