Afrika ülkesi Mali’nin şeriatçıların hâkim olduğu kuzeyinde Kuran’ın tilaveti (Kuran’ı yüksek sesle, anlaşılır ve güzel okumak) hariç her türlü müzik formunu icra etmek yasaklandı. Ünlü şarkıcılardan Malili Khaira Arby, “Şarkı söylersem dilimi keseceklerini söylemişler” dedi.

Sadece Mali’nin değil Afrika kıtasının en sevilen şarkıcılarından biri Khaira Arby. Dünyanın her yerinde konser verdi, ancak şarkı söyleyemeyeceği tek yer kendi memleketi Timbuktu. Yani Mali’nin kuzeyinde Mart ayından bu yana şeriatçı güçlerin hakim olduğu bölge. Washington Post’a konuşan Arby, “Bir gün evime girip tüm enstrümanlarımı kırıp döktüler. Sesim İslam’a tehditmiş. Komşularıma bir daha şarkı söylerken beni yakalarlarsa dilimi keseceklerini söylemişler” dedi.

HAYAT DAMARI

Kuzey Mali, kara kıtanın en zengin müzik kaynağı. Ancak Mart ayındaki askeri darbe sonrası bir zamanlar devrik Libya lideri Kaddafi için savaşan Tuareg militanları El Kaide bağlantılı İslamcı ve ayrılıkçılara katılınca bölgeye Taliban tarzı şeriat kuralları hakim oldu. Yüzlerce müzisyen bu nedenle başkent Bamako’ya kaçtı. Şeriatçı yönetim Kuran tilaveti hariç müzikal faaliyette bulunanları kırbaçla hatta hapisle cezalandırıyor. Hatta İslamiyet’e aykırı olduğu iddiasıyla  tarihi türbeleri bile yıkıyor. Mali toplumunda müzik doğumdan sünnete, düğünden yağmur duasına bir dayanak noktası. “Griot” diye bilinen köy aşıkları yüzlerce yıllık tarihi, şarkılarla yeni nesillere aktarıyor. Yani şarkı söylemenin yasaklanması Afrika gelenekleri tarihinin yok olması demek.

CAKARTA’DA ÖRTÜNDÜ

AMERİKALI şarkıcı Jennifer Lopez (43), dünyada en çok Müslüman’ın yaşadığı ülke olan Endonezya’da verdiği konserde seksi imajından uzak bir portre çizdi.

“Dance Again” dünya turnesi kapsamında başkent Cakarta’da 7 bin hayranına bir buçuk saat süren bir konser veren JLo lakaplı şarkıcı, birkaç kez kostüm değiştirmesine rağmen hiçbirinde dekolteli giyinmedi. Sahne koreografilerinde de seksi danslar yerine güldürü unsuru tercih edildi. Organizatör Chairi İbrahim, “JLo çok yardımcı oldu. Mütevazı giyindi” dedi.