HAVANA - Küba aralarında siyasi tutukluların da bulunduğu 2 bin 900 tutukluyu serbest bırakacağını bildirdi.

 

Küba Devlet Başkanı Raul Castro, ulusal mecliste yaptığı açıklamada, önümüzdeki günlerde ‘insani nedenlerle’ 2 bin 900 mahkumu serbest bırakacaklarını söyledi. Castro, bunun tutuklu aileleri ile dini kuruluşlardan gelen bir dizi talebe karşı ‘iyi niyet’ göstergesi olduğunu ifade etti.

 

Devlet Başkanı Castro, serbest bırakılacaklar arasında 25 farklı ülkeden 86 yabancı mahkumun da bulunduğunu belirterek, bu ülkelerin diplomatlarını kısa bir süre içinde bilgilendireceklerini kaydetti.

 

Hıristiyan aleminin dini lideri Papa 16. Benedict’in, ilkbahar aylarında Küba’ya yapacağı ziyaret öncesi af edilerek serbest bırakılacaklar arasında siyasi tutuklular da bulunuyor. Ancak serbest bırakılacaklar arasında ABD ile Küba arasındaki ilişkileri etkileyen ABD vatandaşı Alain Gross bulunmuyor. Alain Gross, Mart ayında Küba’da casusluk yapma suçundan 15 yıl hapse mahkum edilmişti.

 

Raul Castro, uluslararası alanda eleştiri konusu olan seyahat özgürlüğüne ilişkin kısıtlamalarla ilgili olarak ise, kısıtlamaların kaldırılmasını isteyen çevrelerin “ABD’nin düşmanca politikaları sonucu Küba’nın içinde bulunduğu koşulları unuttuklarını” söyledi. Buna rağmen Castro, kademeli olarak seyahat özgürlüğünün tanınmasına yönelik yasal düzenleme yapılmasından yana olduğunu ifade etti. (ANF)