BM Genel Kurulu, 25. kez ABD'den Küba'ya uyguladığı ekonomik yaptırımları kaldırmasını istedi.
 
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda, ABD'nin Küba'ya uyguladığı ambargonun kaldırılması konusunda tarihi bir gün yaşandı. 193 ülkenin temsil edildiği BM Genel Kurulunda ABD ve İsrail, ilk kez 'hayır' yerine 'çekimser' oy kullanırken, 191 ülke 'evet' oyu verdi.
 
Genel Kurul'da bu yıl yapılan ancak ezici çoğunlukla kabul edilmesine karşın bir sonuç alınamayan Küba'ya ABD ambargosunun kalkmasına yönelik tasarı yine ezici bir çoğunlukla kabul edildi.
 
Oylamadan önce bir konuşma yapan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, "50 yılı aşkın bir süredir, ABD'nin Küba yönetimini dışlamayı amaçlayan bir politikası vardı. Bu sürenin yarısında Genel Kurul üyeleri ambargonun sona erdirilmesi için oy kullandılar. ABD de her zaman bu karar tasarısına hayır oyu verdi. Bugün çekimser oy vereceğiz" dedi.
 
Power, Küba'yı dışlama politikalarının başta BM olmak üzere birçok alanda ABD'nin dışlanmasına yol açtığını söyledi.
 
ABD Başkanı Barack Obama'nın yönetimi altında Küba'ya yönelik politikaları konusunda yeni bir yaklaşım sergilediklerini anlatan Power, "Dünyayı Küba'ya kapatmaya çalışmak yerine, fırsatlar dünyasını Küba halkına açmak istiyoruz" diye konuştu.
 
Power'ın bu açıklaması genel kurul üyesi devlet temsilcilerinden yoğun alkış topladı.
 
Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez Parrilla da, konuşmasında ABD'nin gösterdiği yaklaşım değişikliğinin iki ülke arasındaki ilişkiler için olumlu bir adım olduğunu belirterek Samantha Power'a teşekkür etti.

ABD 1960 yılından bu yana Küba'ya çeşitli ekonomik ambargolar uyguluyor.
 
BM Genel Kurulu 1992 yılından bu yana bu yaptırımların kaldırılması için her yıl karar alarak ABD'ye çağrı yapıyor ancak BM Genel Kurulu kararlarının yasal bağlayıcılığı bulunmuyor.
 
Obama yönetimi, Küba ile geçen yıl diplomatik ilişkileri yeniden başlatmıştı ancak ambargoların kaldırılması için Kongre kararı gerektiği için henüz bu hayata geçirilememişti. (Kaynaklar: Habertürk, NTV, Sputnik)