Gerilimin tırmandığı Kuzey Kore'de, yetkililerin aralarında Rusya'nın da olduğu bütün büyükelçiliklerin boşaltılması yönünde öneri götürüldüğü bildirildi.

Pyongyang'daki Rus Büyükelçiliği sözcüsü Denis Samsonov, yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı'nın bir temsilcisi Rus tarafına 5 Nisan günü, Rus Büyükelçiliği'ndeki çalışanların tahliyesi sorununu incelemeyi önerdi" dedi.

Rus diplomat, Kore yarımadasında kötüleşen durumdan dolayı bu önerinin Pyongyang'daki bütün büyükelçiliklere götürüldüğünü söyledi. Samsanov, "Rusya bu öneriyi not aldı ve şimdilik karar alma aşamasındayız" diye belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da bir karar almadan önce Rusya'nın duruma netleştirmeye çalıştığını söyledi.  Lavrov, Çin, Güney Kore ve Japonya ile temas halinde olduklarını kaydetti.

RUSYA: OLAĞANÜSTÜ BİR DURUM YOK

Rus Büyükelçiliği sözcüsü, "Olağanüstü bir şey yok, büyükelçilik her zamanki gibi çalışıyor" diye konuştu. Rus diplomat, "Sizi temin ederim ki Pyongyang'da şu an durum tamamen sakin. Hiç bir gerilim gözlenmiyor. Olağanüstü herhangi bir belirtisi olmayan bir tatil günüdür" diye noktaladı.

GÜNEY KORE: HER AN FÜZE ATIŞI YAPILABİLİR

Bölgede yoğun bir askeri hareketlilik yaşanıyor. Güney Kore ajansı Yonhap'a göre Kuzey Kore, doğu kıyısına uzun menzili ikinci bir füze taşıdı ve hareketli bir füze atar üzerine yerleştirdi. Ajans, her an bir füze atışı yapılabileceğini iddia etti.

Şubat ayındaki bir nükleer deneme ardından Mart ayının ilk haftasında BM'nin yeni yaptırımları alması karşısında Pyongyang son haftalarda tepkilerini arttırdı. Kuzey Kore, Perşembe günü ABD'ye karşı, nükleer saldırılar da dahil olmak üzere askeri operasyon projesini onayladıklarını duyurdu.

BM Güvenlik Konseyi'nin oybirliği ile alınan 2094 no'lu kararla, Kuzey Kore'ye dört yeni yaptırım uygulamaya başlandı. Yaptırım kararı Kuzey Koreli diplomatlar, para transferleri ve lüks ürünlere erişimle ilgili maddeler içeriyor. Yaptırımlar arasında ayrıca bazı malvarlıklarının dondurulması, Kuzey Kore ordusu ile ilişkili iki şirkete ve üç kişiye seyahat yasağı getirilmesi de yer alıyor.

Pyongyang, 8 Mart günü de Güney Kore ile tüm barış anlaşmalarına son verdiğini açıklamıştı. BM yaptırımlarının oylanması öncesi ABD ve Güney Kore'nin ortak askeri tatbikat yapması karşısında da Kuzey Kore son günlerde tepkilerini yoğunlaştırmıştı.

1953 yılında yapılan anlaşma ile Kore savaşı sona ermişti.  60 yılı aşkın bir süredir birbirinden ayrılmış olan Kuzey ve Güney  arasındaki temel anlaşma 1991 yılında imzalandı. Her iki taraf anlaşmazlıklarını barışçıl yollarla çözme ve kazara askeri çatışmalardan kaçınmaya angaje olmuşlardı. Kuzey Kore ayrıca 1972 yılında her iki Kore arasında uygulamaya konulan kırmızı telefon hattının derhal kesileceğini bildirdi. (ANF)