Kolombiya'da hükümetin tarım politikalarını protesto etmek üzere yapılan gösterilerde çatışma çıktı, yüzlerce kişi yaralandı.

Kolombiya’da hükümetin tarım politikalarını protesto eden çiftçilerin günlerce süren eylemlerinden sonra binlerce kişi başkentte bir araya geldi.

ÖĞRENCİLER DE PROTESTOLARA KATILDI

Çiftçilere öğrenciler ve kamu çalışanları da destek verdi. Polis, göstericileri dağıtmak için biber gazı ve tazyikli su kullandı.

Olayların gece geç saatlere kadar sürmesi üzerine başkenttin bazı kesimlerine sokağa çıkma yasağı getirildi.

Başkent Bogota'da, 150 kişinin yaralandığı ve 40 kişinin de gözaltına alındığı bildirildi. Yetkililer, ülke genelinde en az 37 polisin yaralandığını açıkladı.

Ülkede çiftçiler yaklaşık iki haftadır tarım politikalarını, Kolombiya'nın diğer ülkelerle imzaladığı Serbest Ticaret Antlaşması'nı, sübvansiyonların kesilmesini ve hükümetin ürünlerine düşük fiyat biçmesini düzenledikleri grevlerle protesto ediyor. Çiftçilerin protestolarına, tır şoförleri ve maden işçilerinin de katıldığı bildiriliyor.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, perşembe günü yaptığı açıklamada, tarım sektörünün krizde olduğunu kaydetti. Santos, bir televizyon kanalındaki konuşmasında, gübre ve haşere ilaçları için bir fiyat kontrolü yapılacağını ifade etti. Protestocular, ülkede tarım sektörünün, Serbest Ticaret Antlaşması ile artan rekabet nedeniyle zarar gördüğünü savunuyor.

BAKAN GÖSTERİCİLERİ SUÇLADI

Kolombiya Savunma Bakanı Juan Carlos Pinzon ise protestocuları, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri FARC'ın hizmetindeki, karanlık emellere sahip barbarlar ve suçlular olarak tanımladı. Protesto gösterilerinin FARC tarafından desteklendiği belirtiliyor. Tarım reformu, halihâzırda barış görüşmelerini sürdüren FARC ile Kolombiya hükümeti arasında önemli bir müzakere konusu. (euronews, DW)