Kolombiya hükümeti ve Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) Küba’da gerçekleştirdikleri barış görüşmelerinde, gerillalar dahil muhaliflerin siyasete katılımı konusundaki anlaşmaya vardıkları açıklandı.

Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında Küba’nın ev sahipliğinde yapılan barış görüşmelerinde ilerleme sağlandığı bildirildi. Barış için yapılan müzakerelerin 12. turu sona ererken, taraflar görüşmelerin gidişatına ilişkin ortak basın açıklamasında bulundu.

Açıklamada, müzakerelerin ikinci aşamasına ilişkin taraflarca somut öneriler sunularak tartışıldığı belirtilirken, “Siyasal muhalefetin işlemesi için teminatlar ve haklar kapsayan anlaşma üzerinde çalışılmaktadır” dendi.

Siyasal katılım, 50 yıllık çatışmaya son verme amacıyla yapılan barış görüşmelerinde müzakere edilen konuların ikinci bloğunu oluşturuyor.

Hükümet baş müzakerecisi eski devlet başkanı yardımcısı Humberto de Calle, müzakerelerde ulaşılan düzeyle ilgili memnuniyetini, “Daha önce hiç kimse bu kadar ilerleme kaydetmedi” sözleriyle dile getirdi.

Mayıs ayında, 6 başlıklı müzakerelerin ilk başlığını oluşturan toprak reformu üzerinde anlaşma sağlanmıştı. Taraflar arasındaki zorlu barış görüşmeleri 6 aydır Küba’nın başkenti Havana’da sürdürülüyor.

HÜKÜMET OPERASYON VE ÖLDÜRMELERE DEVAM EDİYOR

Görüşmelerde ilerleme sağlandığı iddialarına rağmen Kolombiya hükümeti FARC gerillalarına yönelik operasyon ve saldırılarına devam ediyor. Cuma günü düzenlenen bir saldırıda FARC’ın Batı Cephesi Bölge Komutanı Jesus Antonio Plata Rios (Zeplin) yaşamını yitirdi.

SANTOS FARC LİDERLERİNİ İNFAZDA ISRARLI

Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, twitter üzerinden yayınladığı mesajda Zeplin’in ‘nötralize’ edilmesinden dolayı Kolombiya ordusu hava ve kara kuvvetlerini kutladı. Santos’un ayrıca “FARC liderlerinin hükümet güçlerince takip edilerek öldürüleceklerini” söyledi.

‘HÜKÜMET MÜZAKERELERİN İÇİNİ BOŞALTMAYA ÇALIŞIYOR’

Santos’un gerilla liderlerini infaz etme açıklaması FARC tarafından sert tepkiyle karşılandı. FARC yaptığı yazılı açıklamada hükümetin saldırıları ile barış müzakerelerinin içini boşaltmaya çalıştığı belirtilirken, saldırılara karşı her koşulda direnişin devam edeceği vurgulandı.

MARQUEZ: KÖTÜ BİR BARIŞ ANLAŞMASI SAVAŞTAN BETERDİR

Görüşmelerin ağır gitmesine karşın Kolombiya hükümeti bu yıl sonunda anlaşmanın sağlanmasını istiyor. FARC ise anlaşmanın aceleye getirilmemesi konusunda uyarılarda bulundu.

Kolombiya hükümeti ile barış görüşmelerini sürdüren FARC’ın baş müzakerecisi Ivan Marquez, geçtiğimiz ay RCN televizyonunu yaptığı açıklamada, Kasım ayına kadar anlaşma sağlanmasının mümkün olduğunu ancak zamana ihtiyaç olduğunu söylemişti. Marguez, “Kötü bir barış anlaşması savaştan beterdir" diyerek barış anlaşmasında aceleci davranılmamasını istemişti.

Kolombiya’da 1960’lı yıllarda devlet ve toprak ağalarının köylülerin topraklarına el koymasına karşı FARC silahlı mücadeleye başladı. 50 yıldan fazladır süren çatışmalarda 600 bine aşkın insan yaşamını yitirdi, 3 milyondan fazla kişi ise yerlerinden edindi. (ANF)