Kolombiya'nın güneybatısında içinde 62 kişiye ait kalıntıların olduğu toplu mezar bulundu. Mezardaki kalıntıların Kolombiya'da ABD destekli faşist milis örgütü AUC tarafından öldürülen kişilere ait olduğu tahmin ediliyor.

Kolombiya'da bulunan toplu mezarlara bir yenisi daha eklendi. Ülkenin güneybatısında bulunan Olaya Herrera belediyesine bağlı Narino kasabasında Ekvador sınırına yakın yerde bulunan toplu mezarda 62 kişinin kalıntılarının yer aldığı tespit edildi. Bunlardan 13'ünün kimliği tespit edilirken, yetkililer mezarın tam olarak ne zaman bulunduğuna ilişkin bilgi vermekten kaçındı.

FAŞİST AUC TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜKLERİ TAHMİN EDİLİYOR

Yerel yönetim, savcılık, Kızıl Haç örgütü ve yerel adli tabip yetkililerinin eşliğinde açıldığı belirtilen mezarın ABD destekli faşist milis örgütü olarak bilinen Kolombiya Özsavunma Birliği (AUC) tarafından öldürülen kişilerin izini kaybettirmek için hazırlandığı tahmin ediliyor. Mezarda kalıntıları bulunanların 2000-2005 yılları arasında öldürüldüğü ve sadece Narino kasabasında değil, ülkenin diğer yerlerinde katledilenlerin de bulunduğu belirtildi.

AUC ÜLKEDE HALA ÖRGÜTLÜ

ABD desteği başta olmak üzere, ülkedeki gerici güçlerden de destek alarak faşist milislerin kurduğu Kolombiya Birleşik Öz savunma Güçleri (AUC), Kolombiya Anayasası'na göre yasadışı olsa da şu an 31 bini aşkın üyesi ile ülkenin birçok yerinde örgütlü bulunuyor.

2006 yılı ortalarında eylemliliğini görece durdurarak hükümet ile görüşmelere başlayan örgüt, Kolombiya hükümeti tarafından yapılan Adalet ve Barış Yasası adı altında adeta koruma altına alındı. Söz konusu yasa ile insanlığa karşı işlenen suçlarda cezalarda indirime gidilirken, örgütün topluma adaptasyonu için de yasal çerçeve oluşturuldu.

Kaynak: Evrensel