Kolombiya hükümeti, FARC gerillalarıyla başlatılan barış sürecinin ardından ülkenin ikinci büyük isyancı grubu ELN ile de masaya oturdu.

ELN’nin 10 aydır esir tuttuğu bir siyasetçiyi serbest bırakarak hükümetin önkoşulunu yerine getirmesinin ardından taraflar resmen masaya oturdu.

MASADA NE VAR?

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) gibi toprak reformu için mücadele eden, FARC’tan farklı olarak bir ortodoks Marksizm geleneğine bağlı olan ELN, uzun süredir hükümetle gizli görüşmeler yürütüyordu. Resmi görüşmelerdeyse, FARC’la hükümet arasındaki barış sürecine benzer biçimde, ELN’nin 2 bin gerillasının silah bırakma karşılığı topluma entegre olması ve bir siyasi parti kurması amaçlanıyor.

‘BU ANLAMSIZ SAVAŞA SON VERMELİYİZ’

Örgütün başmüzakerecisi Pablo Beltran açılış konuşmasında “Neyse ki bugün Kolombiya’da ihtilafa siyasi bir çözüm bulmaya çalışıyoruz” dedi.

Hükümetin başmüzakerecisi Juan Camilo Restrepo ise görüşmelerin hızlı yapılacağını söyleyerek, “Barış bütün Kolombiyalılar, bölge ve insanlık için. Yeni nesiller, mağdurlar ve tüm dünya bizim bu anlamsız savaşı aşacak kadar akıllı davranmamızı bekliyor” ifadesini kullandı.

Haberin tammaı Gazete Duvar'da