Kolombiya hükümeti ile ELN gerillaları arasında Ekvator’un Quito kentinde yürütülen müzakerelerde 4 Eylül günü varılan anlaşmaya göre, bugünden itibaren yürürlüğe giren ateşkes 9 Ocak’a kadar sürecek. Ateşkes 9 Ocak’tan sonra da uzatılabilecek.

Kolombiya hükümeti ile ELN arasındaki görüşmeler, FARC ile yürütülen görüşmelerle eş zamanlı olarak gerçekleştiriliyor.

Hükümet ile ELN arasında görüşmeler yürütülürken, ELN gerillaları, Kolombiya ordusu ve polisine yönelik de bir dizi eylem gerçekleştirmişti.

Ateşkesin imzalanması ardından ELN lideri Nicolas Rodriguez (Gabino), gerillalara ateşkese uyması çağrısında bulundu.

ELN’nin YouTube hesabında yayınlanan Gabino’nun açıklamasında, “Bütün askeri güçlere, ulusal topraklardaki bütün eylemleri durdurması ve ateşkese uyması çağrısı yapıyorum” denildi.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ise, ateşkes sürecinde ELN güçlerinin insan kaçırmaması, 18 yaş altındaki çocukları saflarına katmaması, alt yapılara saldırmaması gerektiğini söyledi. Asker ve polise yönelik eylemlerin de ELN tarafından ateşkes boyunca durdurulması gerektiğini de kaydeden Santos, ordunun da emirlerini aldığını ve ELN güçlerine karşı operasyonları askıya aldığını belirtti.

Santos, görevinin sona ereceği 2018 yılı Ağustos ayına kadar her iki gerilla gücü ile barışın sağlanmasını hedefliyor.

Ateşkes anlaşması Kolombiya'nın sürekli barışa kavuşması umudunu artırdı. Bogota yönetimi ile gerilla örgütü ELN eylül ayı başlarında 100 günlük ateşkesin 1 Ekim'de yürürlüğe girmesi hususunda anlaşmışlardı. Kolombiya'nın en büyük silahlı terör örgütü FARC, 2016'da 50 yıldır süren silahlı mücadeleye son vererek hükümetle barış anlaşması imzalamıştı. İç savaş benzeri çatışmalar sırasında en az 340 bin kişi ölmüş, 7 milyon Kolombiyalı da topraklarından sürülmüştü.

Quito'daki görüşmelere gözlemci sıfatıyla eşlik eden Almanya, Hollanda, İtalya, İsveç ve İsviçre ateşkes anlaşmasına varılması dolayısıyla yayınladıkları kutlama mesajlarında Kolombiya'nın iç barış yolunda sağladığı ilerlemeden duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "ateşkesin öncelikle sivil halkı huzura kavuşturacak olmasının umulduğunu" söyledi.